FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: prijevremeno izjašnjavanje pred nedjeljni referendum

Autor: lfia
LJUBLJANA, 31. svibnja 2011.(Hina) - Slovenski birači koji u nedjelju, na dan referenduma, ne budu u mjestima boravišta mogu se od danas do četvrtka o mirovinskoj reformi i još dva zakona izjasniti u svojim općinama u okviru prijevremenog glasovanja, objavila je u utorak državna izborna komisija.

Prijevremeno glasovanje pred izbore i referenduma tradicionalno koristi oko jedan posto birača.

Slovenci se u nedjelju, koju su mediji proglasili "superreferendumskim" danom, izjašnjavaju o tri zakona koja je parlament prihvatio, ali će se početi primjenjivati samo ako ih birači potvrde na referendumu koji su zahtijevali sindikati i oporbene stranke.

Za ključnu reformu, novi zakon o mirovinskom osiguranju prema kojemu bi se prag za odlazak u mirovinu podigao na 65 godina života nekoliko dana pred referendum nema potpore, pokazale su ankete objavljene prethodnih dana.

Premijer Borut Pahor pozvao je u ponedjeljak sindikate, koji se reformi mirovinskog sustava protive, da "otkriju karte" i iznesu svoju alternativu mirovinskoj reformi vlade, kako bi se birači lakše mogli odlučiti za nepopularne, ali neophodne mjere za stabilizaciju mirovinskog sustava.

Sindikati tvrde da je podizanje životne dobi za odlazak u punu mirovinu na 65 godina za muškarce i žene, sa smanjenjem mirovinske osnove za one koji bi se odlučili da u mirovinu otiđu ranije, nepotreban i preradikalan korak te da bi vlada umjesto toga trebala raditi na mjerama za smanjivanje visokog broja nezaposlenih.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙