FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šeks: Nobilo nastoji kriminalizirati cijeli HDZ

Autor: rkor
ZAGREB, 30. svibnja 2011. (Hina) - Potpredsjednici HDZ-a Vladimir Šeks i Ivan Jarnjak izjavili su danas da HDZ posluje apsolutno u skladu sa Zakonom o financiranju političkih stranaka te prozvali odvjetnika Antu Nobila da u medijskim istupima "nizom političkih atentata" nastoji kriminalizirati i demontirati HDZ, a HTV za neprofesionalnost radi priloga u kojem se raspravljao o odgovornosti HDZ-a kao pravne osobe.

Reagirajući na prilog u jučerašnjem Dnevniku, Šeks je kazao kako je odvjetnik bivšeg potredsjednika Vlade i HDZ-a Damira Polančeca, Anto Nobilo kao strategiju i taktiku obrane izabrao "poseban način koji se sastoji u pokušajima niza, serija, političkih atentata na HDZ, vrh stranke, Predsjedništvo i predsjednicu stranke Jadranku Kosor".

"U krajnjoj istanci, vidljivo je da mu je Polančec samo puko sredstvo i briga će biti njega za konačnu sudbinu Polančeca, a glavni strateški cilj je naštetiti, nauditi političkim interesima HDZ-a i u najširem smislu stranku i njen vrh kriminalizirati", kazao je Šeks na konferenciji za novinare.

Dodaje kako je i iz ranijih Nobilovih javnih istupa vidljivo "da cijelu strategiju obrane Polančeca temelji na ratu protiv HDZ-a" te da je njegov cilj "demontaža HDZ-a" kroz kriminaliziranje cijele stranke.

Takvo političko nastojanje, tvrdi, u suprotnosti je s kodeksom odvjetničke etike, Zakonom o odvjetništvu, statutom Odvjetničke komore. "A zbog takvih načina političkog odnosa i nasrtaja na HDZ, Nobilo je bio i kažnjen od strane komore visokim novčanim globama, zabranom obavljanja odvjetničke djelatnosti na šest mjeseci, uvjetno na godinu dana, ali on neprekidno s tim nastavlja", kazao je Šeks.

Naglasio je kako Nobilu ne odriče pravo da na svaki zakonom i kodeksom odvjetničke etike dozvoljen način brani i zastupa svog klijenta i njegove interese, "ali ne može se ići na način da se cijela jedna politička stranka, njen vrh i vodeći ljudi nastoje kriminalizirati". "To je posao nekih drugih tijela i drugih organa", rekao je.

Jarnjak je naglasio kako su izvori sredstava za financiranje HDZ-a državni, županijski, gradski te općinski proračuni, ovisno o broju vijećnika, odnosno zastupnika te donatori. A donatori i iznosi koji su donirali, napominje, sukladno zakonu, objavljeni su na web stranicama stranke.

"Nikad ni na jednom političkom tijelu HDZ-a, pa niti na Predsjedništvu, nije se raspravljalo, razgovaralo ili zagovoralo nikakav drugi način financiranja osim tog što se može provjeriti jer smo na kraju svake godine predavali završni račun u Državnu reviziju, a ona je u izvješću dala ocjenu 'bezuvjetno' - što znači da je HDZ poslovao apsolutno sukladno zakonu o financiranju stranaka. Ako postoji nešto što je predmet istrage, recimo bmw ili nešto drugo, na koji način je to financirano, neka to istraže državna tijela, neka se vidi tko stoji imenom i prezimenom i neka se donese odluka, kazao je Jarnjak.

U Dnevniku HTV-a u prilogu koji se bavi kaznenom prijavom protiv HDZ-a koju je u siječnju Državnom odvjetništvu podnio čelnik Hrvatskih socijaldemokrata Ivica Pančić i navodnim crnim fondovima u toj stranci, gostovali su odvjetnici Ante Nobilo i Zvonimir Hodak. Govoreći o djelovanju bivšeg predsjednika HDZ-a Ive Sanadera i glavnog rizničara Mladena Barišića, Nobilo je rekao kako, ako ima sumnje u kriminal, to treba istražiti. "Ako je pretežito njihovo djelovanje i mreža koju su ispleli bila stranačka, stranačka infrastruktura, stranački blagajnik, onda bi se tu mogla ispitati odgovornost i pravne osobe. Pa ako je Sanader djelovao kao čelnik HDZ-a i ako je on sumnjiv onda je i HDZ sumnjiv", kazao je Nobilo. Hodak je pak kazao kako odgovarati mogu samo oni koji su djelovali, a ne i HDZ kao pravna osoba.

Šeks je danas kazao kako je u HTV-ovom prilogu pokazan "iznimno visok neprofesionalni potez i novinara i urednika jer se optuživalo HDZ, a da nitko od članova HDZ-a nije bio pozvan da se čuje i druga strana". "To je izrazito neprofesionalan odnos HRT-a kao javnog servisa", ocijenio je Šeks.

Upitan što misli koji je razlog takvih Nobilovih istupa, odgovorio je kako je Nobilo, kao član HNS-a, bio 2007. određen, ako ta stranka uspije na parlamentarnim izborima, za ministra pravosuđa. "Tada mu se dogodio peh da je osuđen zbog obiteljskog nasilja, pa ga je predsjednica stranke Vesna Pusić eliminirala kao mogućeg kandidata za ministra pravosuđa", kazao je Šeks, a na pitanje novinara kazao kako ne smatra da iza svega stoji HNS.

(Hina) xrkor yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙