FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: sbak
ZAGREB, 28. svibnja 2011. (Hina) - Donosimo pregled zanimljivosti iz svijeta

BEČ - Više gradova u Austriji ovoga je tjedna provjeravalo svoje arhive da vide je li Adolf Adolf Hitler još uvijek njihov počasni građanin, javio je BBC. Provjere su uslijedile nakon objave grada Amstettena da je nakon više od 60 godina ukinuo Hitlerovo počasno zvanje. Hitler je 1938. posjetio Amstetten, smješten zapadno od Beča, a počasnim je građaninom proglašen godinu kasnije. Stranka zelenih predložila je da se njegovo ime briše s popisa, a gradsko vijeće je odluku donijelo s premoćnom većinom. No, dva člana ekstreno desne Slobodarske stranke bila su suzdržana, tvrdeći da je potez nepotreban, jer je počasno zvanje ugašeno s Hitlerovom smrću 1945. Potez Amstettena uznemirio je Austriju, nagnavši povjesničare i političare da provjeravaju svoje arhive. Gradonačelnik Klagenfurta, Christian Scheider, nije čekao raspravu o tom pitanju, već je iskoristi svoje izvanredne ovlasti da službeno skine Hitlerovo ime s popisa počasnih građana. Povjesničari u Klagenfurtu pronašli su novine iz nacističkog razdoblja koje opisuju svečanost na kojoj je Hitler 1938. postao počasni građanin. Više drugih austrijskih gradova sudjeluje u polemici oko toga jesu li počasne titule za Hitlera i druge nacističke glavešine ugašene ili nisu. Amstetten je 2008. ušao u svjetske crne kronike kada je otkriveno da je njegov stanovnik Josef Fritzl držao kći zatočenu u podrumu kuće i s njom imao sedmoro djece.

KATMANDU - Šesnaestogodišnji britanski učenik oborio je svjetski rekord i postao najmlađa osoba koja se popela na najviši svjetski vrh Mount Everest, izvijestili su organizatori. George Atkinson iz grada Surbitona uspio se u četvrtak popeti na najviši vrh svijeta s tibetanske strane planine i tako oboriti svjetski rekord, objavljeno je na internetskim stranicama britanske alpinističke udruge Adventure Peaks. Atkinson se na 8.850 visok vrh svijeta popeo tri dana prije svojeg 17. rođendana. Rekord je prije njega držao Amerikanac Johnny Collinson koji je najviši vrh svijeta uspio osvojiti s navršenih 17. Priopćenje Adventure Peaksa još nije službeno potvrđeno, s obzirom na to da dužnosnici nepalske vlade ne komentiraju alpinističke aktivnosti koje se ostvare s kineske strane planine. No prema informaciji objavljenoj na BBC-evoj internetskoj stranici, British Mountaineering Council potvrdio je vijest. Atkinson je 2005., s jedanaest godina osvojio najviši afrički vrh Kilimandžaro.

WELLINGTON - Rijedak kiwi bijele boje izlegao se na Novom Zelandu objavili su dužnosnici za okoliš. Ptić nazvan Manukura, ime dostojanstvenika na maorskom jeziku, izlegao se 1. svibnja u azilu Pukaha, sjeverno od glavnog grada Wellingtona, rečeno je iz istog izvora. "Koliko znamo radi se o prvom sasvim bijelom ptiću izleglom u zatočeništvu", izjavio je Bob Francis, predsjednik azila. Kiwiji su uobičajeno smeđi ali je stručnjak istaknuo da ptić pripada genetskoj skupini s bijelim mrljama na svom perju. Ove godine 14 ptića izleglo se u tom azilu, suprotno prosjeku od dva godišnje između 2005. i 2010. Simbolu Novog Zelanda kiwiju, netipičnoj ptici duga kljuna koja ne leti, prijete grabežljivci poput pasa, mačaka, štakora ili lasica. Preostalo je tek 70.000 kiwija na Novom Zelandu a nekim podvrstama prijeti istrebljenje. U azilu u Pukahi, osnovanom 2001., postavljene su stupice kako bi se ograničio broj grabežljivaca dok se svako jaje posebno čuva.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙