FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mladićevo uhićenje udarna vijest svjetskih medija

Autor: vmrs
ZAGREB, 26. svibnja 2011. (Hina) - Svi svjetski mediji kao udarnu vijest javljaju u četvrtak da je uhićen osumnjičenik za ratne zločine Ratko Mladić.

Reuters piše kako je Srbija objavila da je ratni general i nekadašnji zapovjednik vojske Republike Srpske Ratko Mladić uhićen 16 godina nakon podizanja optužnice za genocid, te kako to omogućuje nekad izopćenoj Srbiji da traži približavanje Europskoj uniji.

Srbijanski predsjednik Boris Tadić objavio je da je Mladić uhićen i da je u tijeku postupak izručenja. Time se skida težak teret sa Srbije i zatvara teško razdoblje njezine povijesti, rekao je Tadić, a prenio Reuters.

Po Tadićevim riječima, Mladić je uhićen u Srbiji, prenio je France Presse. To je uhićenje rezultat potpune suradnje Srbije i Haaškoga suda za ratne zločine, prenio je France Presse Tadićeve riječi s konferencije za novinare.

I britanska televizija BBC u živo je prenosila Tadićevu izvanrednu konferenciju za novinare, a Mladićevo je uhićenje bilo udarna vijest i za CNN, SkyNews, Fox, austrijsku televiziju OeRF, francuski TV5 te druge svjetske medije, kao što su Radio Slobodna Europa, Deutsche Welle i Glas Amerike.

BBC je u posebnoj emisiji posvećenoj uhićenju Ratka Mladića objavio kako se za haškim optuženikom tragalo od 1995. te da je Srbija bila pod velikim diplomatskim i političkim pritiscima. Višegodišnje Mladićevo skrivanje pokazuje da je imao mnogo pomagača, ocijenjeno je na BBC-u.

Ruska agencija Itar-Tass naglasila je kako je službeni Beograd upozoren da Unija neće razmatrati srbijanski zahtjev za nastavak eurointegracija dok je Mladić na slobodi.

Interfax piše da je uhićen Ratko Mladić, za Haaški tribunal najtraženija osoba nakon Radovana Karadžića.

(Hina) xvm ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙