FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Saborski zastupnici: do Mladićevog uhićenja je trebalo doći i puno ranije

Autor: tkol
ZAGREB, 26. svibnja 2011. (Hina) - Saborski zastupnici danas su pozdravili uhićenje ratnog zločinca Ratka Mladića, no kako su neki od njih izjavili novinarima do uhićenja je trebalo doći i puno ranije.

Frano Matušić (HDZ) je podsjetio kako je uhićenje Ratka Mladića jedna od obveza Srbije. "Svakako je za pozdraviti da će taj zločinac koji je napravio puno zla u Hrvatskoj doći pred lice pravde, te da će biti izručen Haaškom sudu", rekao je i najavio da će se o Mladićevom uhićenju očitovati i predsjednica stranke i vlade Jadranka Kosor.

Mladićevo uhićenje pozdravio je i Matušićev stranački kolega Josip Đakić (HDZ) rekavši da je to trebalo učiniti i ranije. Uvjeren je da su Srbiju na uhićenje tog ratnog zločinca prisilili Haaški sud i međunarodna zajednica, "da počne funkcionirati kao pravna država i da ratne zločince privede licu pravde". "Vjerojatno im je jasno rečeno što im je zadaća i u kojoj se poziciji mogu naći ako to ne izvrše. To nije zadnja stranica. Imaju oni još puno stranica za prolistati u povijesti koja je bila agresorska“, rekao je Đakić.

"Konačno", komentar je Željke Antunović (SDP) na vijest o Mladićevu uhićenju. Izrazila je nadu da će se to uhićenje okončati haaškim procesom "za koji ćemo moći reći da će ipak biti pravedan".

Čelnik HSS-a Josip Friščić rekao je kako se nakon dugo vremena ostvarilo ono što su svi u Hrvatskoj očekivali.

"Više puta je bilo govora o njegovom uhićenju i o sumnjama gdje se skriva, ali ovaj put je potvrđeno. Mi smo vjerovali da će na tim prostorima službe odraditi svoj dio posla i vjerujemo jednako tako da će i njega i sve ostale koji su bili uključeni u agresiju stići pravda", poručio je Friščić.

Milorad Pupovac (SDSS) je Mladićevo uhićenje nazvao dobrom vijesti za pravdu i za sve one koji su pravdu čekali i koji je još čekaju. To je, dodao je, dobra vijest za Srbiju i Srbe „tako da se teret Mladićeva bijega skine s leđa građana Srbije i pripadnika srpskog naroda“. Dobra je to, ističe Pupovac, vijest i za regiju, za sve one koji su sumnjičili Haaški sud da ne radi dovoljno pravedno prema svima. „Prema tome, dobra je vijest za sve koji su čekali da pravda djeluje", naglasio je Pupovac

I Damir Kajin (IDS) smatra da je Srbija, da je to htjela, Mladića mogla uhititi i prije deset godina također ističući kako je činjenica da je Mladić uhićen zasluga Haaškog suda i međunarodne zajednice.

Pred Srbijom je sada, ističe ,da sve „jatake koji su štitili Mladića i koji su na taj način gradili i hranili mržnju prema susjedima, jednu zločinačku ideologiju, u dogledno vrijeme moraju biti uhapšeni i zatvoreni kako se zlo više iz tih zatvora ne bi širilo izvan nesretnog Balkana“.

Za Boru Grubišića (HDSSB) je Mladićevo uhićenje očekivano, obzirom da je, kako je kazao, jasno da je Mladić za Srbiju bio moneta za potkusurivanje. "Oni su znali cijelo vrijeme gdje je, ali čekali su pravi trenutak", ustvrdio je Grubišić.

Za Dragutina Lesara (Hrvatski Laburisti) je pak simptomatičan trenutak Mladićeva uhićenja. "Brammertz je s tužiteljima na

Brijunima, a Beograd hapsi mladića. Sad, je li se namjerno čekalo do tog datuma ili se radi o nekim dogovorima koji su ranije postignuti, teško je procijeniti, ali u svakom slučaju je dobra vijest", kazao je Lesar.

Danijel Srb (HSP) je mišljenja da je do uhićenja došlo jer je Srbija dobila poruku iz EU kako ne može nastaviti sa svojim procesom kandidature dok ne uhiti Mladića. "Iz toga je evidentno da su vlasti u Srbiji očito i ranije znale gdje se on nalazi, ali nisu provodile uhićenje dok ne vidi kakve će biti političke posljedice", ocijenio je Srb.

SDA Hrvatske također pozdravlja uhićenje najvećeg ratnog zločinca Ratka Mladića koji je djelovao na prostoru bivše državne zajednice u vrijeme njezina raspada. "Ratko Mladić nije bio samo jedan od niza kreatora i nastavljača velikosrpske agresivne politike protiv nesrpskog življa nego se je svojim agresivnim djelovanjem narugao cijelom svijetu. Vrhunac cinizma jest da je potaknuo Organizaciju Ujedinjenih Naroda da razoružaju postrojbe Armije BiH u Srebrenici i Žepi, da je uz ignorantski odnos vojnika OUN izvršio strahoviti pokolj osam tisuća nevinih ljudi među kojima je bilo i mnoštvo nevine djece", ističe u priopćenju predsjednika SDA Šemso Tanković.

Pozdravljajući uhićenje Ratka Mladića ističu da su Srebrenica i Žepa "darovane zločincima kao sastavnica Republike Srpske". Bošnjaci, bez obzira gdje žive i kojoj političkoj opciji pripadaju jasno i nedvosmisleno izražavaju svoje nezadovoljstvo zbog takvog stanja, stoji na kraju priopćenja SDA Hrvatske.

(Hina) xkt/xtr yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙