FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UN blago podigao prognoze rasta globalnog gospodarstva

Autor: vmom
NEW YORK, 26. svibnja 2011. (Hina) - Ujedinjeni narodi blago su podigli prognoze rasta svjetskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) za ovu i iduću godinu, prema kojima se sada u 2011. očekuje rast od 3,3 posto, a u 2012. u visini 3,6 posto, pokazuje ažurirano izvješće UN-a, objavljeno u srijedu.

U siječanjskom izvješću pod naslovom "Svjetska gospodarska situacija i izgledi u 2011." (WESP) prognozirane stope rasta svjetskog BDP-a za ovu su godinu iznosile 3,1 posto, a za iduću 3,5 posto.

UN-ovo izvješće obuhvaća prognoze za svijet u cjelini, te za skupine razvijenih, tranzicijskih i gospodarstava u razvoju.

Među tranzicijskim gospodarstvima, u podskupini jugoistočne Europe, u koju UN svrstava i Hrvatsku, još se nalaze Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Srbija i Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija. Za tu podskupinu u ovoj se godini prognozira rast od 2,2 posto, koji bi trebao u 2012. ubrzati na 3,1 posto.

Prognoza za cijelu skupinu tranzicijskih gospodarstava, koja uz jugoistočnu Europu obuhvaća i Zajednicu Nezavisnih Država (ZND) i Gruziju, te Rusku Federaciju, podignuta je na 4,4 posto u ovoj godini, u odnosu na siječanjsku prognozu o rastu po stopi od 4,0 posto. Za iduću godinu u UN-u sada očekuju rast od 4,6 posto, u odnosu na 4,2 posto prognoziranih u siječnju.

U najnovijim ažuriranim prognozama ne navode se prognoze za pojedinačne zemlje. U siječanjskom izdanju WESP-a UN je za Hrvatsku prognozirao rast BDP-a od 1,6 posto u ovoj i 2,7 posto u idućoj godini.

Prema ažuriranim prognozama, globalni oporavak nastavljaju predvoditi velika gospodarstva u skupini zemalja u razvoju, poglavito Kina, Brazil i Indija, dok relativno bogatije zemlje bilježe slabiju izvedbu, s obzirom na mjere štednje koje su uvedene kako bi se smanjili ogromni javni dugovi ali su istodobno prigušile izglede za rast.

Pritom u UN-u upozoravaju da su čak i prognoze rasta za najveća gospodarstva u Aziji i Latinskoj Americi prigušene, zbog sve izraženijih bojaznih u vezi s jačanjem inflacije, cjenovnim balonima na tržištima imovine u zemljama u nastajanju, te pritiscima na rast valutnih tečajeva, izazvanih dijelom golemim priljevom kapitala.

Iako se nezaposlenost u razvijenim zemljama smanjila u nekim zemljama, broj nezaposlenih u razdoblju od šest mjeseci i dulje nastavlja se povećavati, upozorava se u izvješću, u čijoj su izradi sudjelovali odjel UN-a za gospodarsku i socijalnu politiku (UN DESA), Konferencija UN-a za trgovinu i razvoj (UNCTAD) i pet regionalnih UN-ovih povjerenstava za gospodarstvo i socijalnu politiku.

Smanjenje nezaposlenosti pripisuje se i odustajanju mnogih nezaposlenih osoba od daljnjeg traženja posla, napominju.

U skupini gospodarstava u tranziciji, zaposlenost je poboljšana u Zajednici Nezavisnih Država (ZND), ali je i dalje slaba u jugoistočnoj Europi, dok se uglavnom vratila na razine iz razdoblja prije krize u zemljama u razvoju, poglavito u onima istočne Azije, ističe se u izvješću.

Uz sadašnji tempo gospodarskog rasta, razvijenim zemljama trebat će pak četiri do pet godina da vrate stope zaposlenosti na razine iz razdoblja prije krize, upozoravaju autori.

Ukazuju također na razorni potres i tsunami, te nuklearne krize u Japanu, što je uzdrmalo svjetska financijska tržišta i poremetilo značajne globalne lance opskrbe, te u novije vrijeme političke nemire na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi, koji su doveli do snažnog rasta cijena nafte. Snažno su porasle i cijene hrane i ostalih primarnih proizvoda, napominju.

U izvješću se upozorava na i dalje krhak globalni oporavak koji bi mogao biti zakočen ako se na odgovarajući način ne riješe dužnički problemi i nastavljena krhkost financijskih sektora u razvijenim zemljama, te ako se nastavi skok cijena roba na globalnim tržištima, što bi rezultiralo novim mjerama štednje.

U prognozi za ostatak 2011. i za iduću godinu, WESP prognozira da se u više zemalja očekuje ukidanje monetarnih i fiskalnih poticajnih mjera. Sugerira se i niz globalnih mjera intervencije kako bi se otklonili rizici.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙