FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bugarska čisti veleposlanstva od bivših špijuna

Autor: mhaj
SOFIJA , 25. svibnja 2011. (Hina/Reuters) - Bugarska bi uskoro mogla razriješiti dužnosti veleposlanike povezane s njezinom bivšom službom državne sigurnosti, pošto je u srijedu vlada desnog centra usvojila prijedlog zakona koji će omogućiti da se diplomatsko osoblje Bugarske očisti od agenata tajnih službi iz komunističkog razdoblja.

Vlada je u srijedu predložila amandmane, pošto je posebno povjerenstvo u prosincu prošle godine ustanovilo da je 45 veleposlanika i konzula tijekom komunističkog razdoblja, prije devedesetih, dakle početkom svoje diplomatske karijere, surađivalo sa službom državne sigurnosti.

Vlada je pozvala bugarskog predsjednika da opozove veleposlanike iz Londona, Berlina, Rima, Tokija, Moskve i gotovo polovine europskih glavnih gradova, za koje je ustanovljeno da su surađivali sa zloglasnom Državnom sigurnošću.

"Da bi konstruktivno obavljali svoj posao, diplomati moraju biti neovisni, osobito kada je riječ o mehanizmima koji ih povezuju s totalitarnim režimom. Ponudili smo mjere koje će ublažiti potencijalnu opasnost da se međunarodna reputacija zemlje dovede u pitanje", izvijestilo je bugarsko ministarstvo vanjskih poslova.

Bugarska, članica EU-a i NATO-a, u prošlosti je imala jednu od najozloglašenijih špijunskih mreža.

(Hina) xmh ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙