FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministarstvo - odluka skupštine o cijeni vrtića po proceduri

Autor: mbuj
ZAGREB, 23. svibnja 2011. (Hina) - Ministarstvo uprave potvrdilo je proceduru donošenja odluke zagrebačke Gradske skupštine o cijeni vrtića, a tim je povodom gradonačelnik Milan Bandić priopćio kako je očekivao takvu odluku, ali da je to tek trećina u procesu donošenja konačne odluke, jer se još očekuje očitovanje ministarstava obrazovanja i financija.

Gradski zastupnici su se usprotivili prijedlogu gradonačelnika da se participacija roditelja u cijeni vrtića određuje prema dohodovnom cenzusu, a početkom svibnja jednoglasno su odbacili odluku gradonačelnika kojom je stavio izvan snage skupštinsku odluku o načinu ostvarivanja prednosti pri upisu djece u vrtiće i mjerilima za naplatu vrtićkih usluga.

Predsjednik Gradske skupštine Boris Šprem, koji je također danas dobio dopis Ministarstva uprave, za Hinu je kratko kazao da je to ministarstvo zaključilo da je Gradska skupština donoseći odluku o cijeni vrtića postupila sukladno zakonu o predškolskom odgoju i naobrazbi jer je predstavničko tijelo jedino nadležno da odlučuje o participaciji roditelja u cijeni dječjih vrtića.

Gradonačelnik Bandić je pak u svojoj izjavi dostavljenoj medijiima naglasio i da je Ministarstvo uprave napomenulo kako "nije nadležno za odlučivanje o pitanjima iz samoupravnog djelokruga jedinica lokalne, odnosno područne (regionalne) samouprave, a naročito ne o pitanjima vezanim, u konkretnom slučaju, za predškolski odgoj i naobrazbu kao ni njihovo financiranje". Pozivajući se na članak 80. stavak 1. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, navodi također, da odluku o obustavi općeg akta od primjene mogu donijeti neposredno i središnja tijela državne uprave, u okviru svoga djelokruga utvrđenoga posebnim zakonom. To je, dakle, ističe Bandić, tek trećina u procesu donošenja konačne odluke, jer je istodobno kad i Ministarstvu uprave, obavijest o obustavi od primjene odluke upućena i u Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, te Ministarstvo financija.

"Do pravorijeka tih dvaju ministarstava, preuranjeno je donositi bilo kakve zaključke", navodi Bandić.

(Hina) pp/xbma ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙