FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 16 sati

Autor: spar
ZAGREB, 21. svibnja 2011. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 16 sati

ZAGREB - Ravnatelj policije Oliver Grbić danas je odbacio tvrdnje bivšeg potpredsjednika vlade Damira Polančeca da je HDZ-u savjetovao podnošenje anonimnih prijava protiv oporbenih političara, ocijenivši Polančecov istup kao pokušaj destabilizacije policije, njenog ravnatelja te cijelog MUP-a. Polančecove riječi Grbić je nazvao podmetanjem s jasnom logikom i motivom koji bi, kako je rekao, mogli biti poznati nakon što policija uskoro dovrši neke vrlo zahtjevne istrage. "Ovakve stvari ne samo da me neće uplašiti nego će me i dodatno motivirati", poručio je Grbić na konferenciji za novinare u Ravnateljstvu policije, ističući da neće odustati od bore protiv korupcije u čemu, kako je rekao, ima i snažnu potporu ministra Tomislava Karamarka. Odbacio sve jučer iznesene Polančecove riječi, od priče da je vrhu HDZ-a preporuči podnošenje anonimnih prijava protiv čelnika oporbenih stranaka do tvrdnje da je bivšeg premijera Ivu Sanadera, dva tjedna nakon što je otišao s dužnosti, telefonom obavještavao o postupku protiv bivšeg ministra Berislava Rončevića. Potvrdio je, međutim, da se u tri navrata s Polančecom našao u njegovom uredu u Ministarstvu gospodarstva, ali isključivo na Polančecov poziv, a ne na prijedlog Ive Sanadera. "Kakav bih bio policajac da neutemljenim anonimnim prijavama blokiram rad policije, a tim više što kao ravnatelj imam široke ovlasti", kazao je Grbić podsjećajući da svaka službena osoba sva saznanja može "pretočiti" u tzv. službeno izvješće po kojemu policija mora postupati. Za "aferu kamioni" je kazao da je okončana kaznenom prijavom protiv bivšeg ministra obrane upravo na njegovo inzistiranje. Prisjećajući se sastanaka u Ministarstvu gospodarstva, Grbić je rekao da mu se činilo kako je Polančec želio ostaviti dojam benevolentne i prijateljske osobe koja je spremna pomoći. Polančec se, kaže, na sastancima nikada nije interesirao za Rončevića i "slučaj kamioni", ali ga je zanimala "afera Spice" u kojoj on tada nije bio osumnjičen, ali je policija istraživala menadžere iz Podravke. Kada je doznao u kojem pravcu ide slučaj, Polančec je na trećem sastanku postao izravniji i, kako je ustvrdio Grbić, otvoreno zatražio da policija napravi "prekid od 30 dana", rekavši da mu je to vrijeme nužno da "popegla sve stvari". "Pritom je bio vrlo ljut jer kao potpredsjednik vlade nije znao kad će odgovorni biti uhićeni", dodao je Grbić. Grbić motive "Polančecovih podmetanja" nije želio komentirati, već je kazao da je u tijeku "nekoliko zahtjevnih policijskih istraživanja" koja bi uskoro mogla rasvijetliti o čemu je riječ.

ZAGREB - Glavni tajnik HDZ-a Branko Bačić odbacio je danas svaku mogućnost da je Predsjedništvo HDZ-a ili bilo koje stranačko tijelo bilo upoznato s onime što tvrdi bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec, kao i Polančecove tvrdnje da mu je ravnatelj policije Oliver Grbić sugerirao da bi članovi HDZ-a trebali pisati anonimna pisma protiv pojedinih oporbenih političara. "To odbacujem i tvrdim da je laž. Na tijelima stranke o tome nije bilo riječi, niti je Polančec obavijestio predsjednicu ili Predsjedništvo stranke", rekao je Bačić na konferenciji za novinare. No, naglasio je, zato su krajem 2009. kada su otvorene istrage protiv pojedinih direktora, članova uprava i direktora javnih poduzeća, pojedini članovi predsjedništva od predsjednice stranke tražili da obustavi te istrage, što je ona odbila jer nije htjela zaustavljati borbu protiv korupcije. Na pitanje o kojim je aferama riječ Bačić je rekao kako je riječ o slučajevima Podravke i HEP-a, ali nije želio navesti imena tih osoba, rekavši samo da su oni u međuvremenu izbrisani iz članstva stranke. Glavni tajnik HDZ-a naglasio je i kako u dvije godine od kako je tajnik stranke, nikada nikome nije palo na pamet pisati anonimne prijave, već su saznanja o kaznenim djelima iznosili javno. "Mi se ne libimo reći ono što mislimo i ne trebaju nam nikakve anonimne prijave", kazao je Bačić te pozvao na rasvjetljavanja afere "riječka tržnica" te da se ispita kako je čelnik SDP-a Zoran Milanović stekao svoj stan. Čelniku HNS-a Radimiru Čačiću, koji je danas izjavio kako HDZ sve političare želi prikazati istima, Bačić je poručio da nisu svi isti te da današnji članovi Predsjedništava HDZ-a to mogu s punim pravom reći. Oni nisu uzimali novac za ono što nisu odradili, kao za izgradnju domove umirovljenika u Dubrovniku i Korčuli ili kao župan zadužili svoju županiju, kao što je Čačić Varaždinsku županiju, poručio je Bačić. Član Predsjedništva HDZ-a Gordan Jandroković tvrdi kako su Polančec, njegov odvjetnik Ante Nobilo i Slavko Linić na sastanku prije nekoliko dana u Zagrebu dogovorili da Polančec pomogne SDP-u da diskreditira policiju i HDZ a, a da će zauzvrat, ako SDP dođe na vlast, Polančecu jamčiti puštanje na slobodu. Na pitanje novinara podupire li HDZ sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost, a što je najavio predsjednik države Ivo Josipović, Jandroković je odgovorio kako je premijerka Kosor jučer najavila svojim suradnicima da će zatražiti sjednicu VONS-a zbog pritisaka na policiju i pravosudna tijela, ali će to učiniti kroz institucije a ne putem medija.

DUBROVNIK - U Dubrovniku je danas održana izvještajno tematska konvencija SDP- a Dubrovačko-neretvanske županije u čijem je radu sudjelovalo 100-tinjak izaslanika i predsjednik stranke Zoran Milanović. Obraćajući se okupljenima, predsjednik SDP-a Milanović je kazao kako je Hrvatska mali usnuli div kojeg bi trebalo probuditi i kojeg je netko prisilno bacio u bolesnički krevet. Ocijenio je kako Hrvatska ima mišiće koji su atrofirali i kosti koje su oslabile, te mozak i srce koji su također oslabili, jer se ne koriste. Naš je zadatak Hrvatsku probuditi i osnažiti da izađe iz bolesničkog kreveta u kojeg je bačena, rekao je Milanović. Govoreći o aktualnoj gospodarskoj situaciji Milanović je kazao kako Hrvatska već godinama primjenjuje grčki model prepun fiskalne neodgovornosti te prekomjerne potrošnje tuđeg novca. Hrvatska je budućnost u EU, uz fleksibilnu i promišljenu decentralizaciju zemlje gdje je upravo Dubrovnik primjer koji pokazuje kako je bio najbolji kad je bio najotvoreniji prema drugima i zadržao sebe onakvog kakav jeste, naglasio je Milanović. Dodao je kako Hrvatska mora izgraditi svoj otok povezan sa svijetom, a ne da nam Europa bude kompozicija za kojom ćemo se šlepati. Naša misija je da mijenjamo Hrvatsku, ne da je rehabilitiramo, jer prethodna je Hrvatska bila loša, aktualna još lošija, a zabrinjavajuće je da mladi izražavaju najveću sumnju prema EU. Predsjednik SDP-a se osvrnuo i na najnovija događanja vezana uz vrh policije, naglasivši kako Vlada mora osnovati saborsko istražno povjerenstvo koje će provjeriti optužbe nekad visokog dužnosnika HDZ-a zato da bi HDZ zaštitio ugled svoje stranke i Hrvatske koja završava pregovore s EU.

ZAGREB - Predsjednik HNS-a Radimir Čačić izjavio je danas kako očekuje hitnu istragu o tome je li ravnatelj policije Oliver Grbić počinio kazneno djelo kada je - kako je to jučer ustvrdio bivši potpredsjednik Vlade i tadašnji član najužeg vodstva HDZ-a Damir Polančec - sugerirao HDZ-u podnošenje anonimnih prijava protiv oporbenih čelnika. Ako se u istrazi potvrde takve Polančecove tvrdnje, Čačić očekuje i kazneni progon Grbića i presudu. "Državno odvjetništvo je dužno po zakonu poduzeti radnje na svaki glas o nekom kaznenom djelu, a danas ne govorimo o anonimnoj prijavi već o javnom svjedočenju čovjeka iz najužeg vrha HDZ-a, pa ako se nešto poduzima po lažnim kaznenim prijavama i ako se one zloupotrebljavaju za koncepciju 'svi su isti', onda hrvatska javnost, politika, HNS i ja osobno imamo pravo očekivati hitnu istragu", izjavio je Čačić na konferenciji za novinare. Smatra kako kredibilitet ravnatelja policije, ministra unutarnjih poslova i predsjednica Vlade "ni dosad nije bio bogzna što, a sada više ne postoji". Čačić tvrdi kako "činjenica da čelni ljudi HDZ-a i države to kazneno djelo nisu zaustavili i prijavili potvrđuje kontinuiranu HDZ-ovu zlouporabu izvršne vlasti od Tuđmanova vremena do danas". Predsjednik HNS-a vjeruje da Polančec govori istinu jer drži da je riječ o organiziranoj i sinhroniziraoj akciji klevetanja oporbe od HDZ-ovim zastupnika i ministara, u čemu, kazao je, sudjeluje i ministar Tomislav Karamarko, kojega Polančec spominje kao osobu koja je znala što mu radi ravnatelj policije, odnosno da potiče na kriminalne radnje.

SPLIT - Na 3. Međunarodnom simpoziju o pomorskoj znanosti, održanom danas u Splitu, upozoreno je kako se u hrvatskom dijelu Jadrana povećava opasnost od nesreća zbog porasta prometa trgovačkih i rekreacijskih, odnosno zabavnih brodova. "Najveći broj nesreća u hrvatskom dijelu Jadrana su nasukavanja rekreacijskih to jest brodova za zabavu i ona se najčešće događaju u otočnim područjima", rekao je profesor splitskog Pomorskog fakulteta Stipe Galić. Po njegovim upozorenjima najveća opasnost od sudara brodova prijeti na križanjima između glavnih i sporednih plovidbenih putova, posebice u pristupima lukama Zadar, Šibenik, Split i Ploče jer za njih, kako je istaknuo, nije izgrađen sustav (shema) "odijeljenog prometa" za svaku od tih luka pojedinačno. Marijan Gržan s Odjela za pomorstvo Sveučilišta u Zadru upozorio da školovanje časnika palube nije dostatno da bi prepoznali kako informacije koje dobijaju radarom često nisu točne, jer ih se ometa, te je nužno osposobiti naše časnike palube da prepoznaju namjerna ometanja radara. Dekanica Pomorskog fakulteta u Splitu dr. Rosanda Mulić je izvjestila kako je od 30.000 hrvatskih pomoraca njih 75 s HIV-infekcijom što je, po njenim riječima, 9,5 posto od ukupno prijavljenih 972 osobe s dijagnosticiranom HIV-infekcijom u Hrvatskoj u razdoblju od 1985. do 2009. godine. U raspravi je isticano kako Split treba postati pomorsko središte Hrvatske. Također su se čula upozorenja kako mnogi rabe pomorsko dobro a da pri tomu ne plaćaju financijsku naknadu.

ZAGREB - U svoj prvi službeni posjet Hrvatskoj danas je stigla gravna ravnateljica UNESCO-a Irina Bokova koja će sutra u Poreču svečano otvoriti prvi Forum mladih jugoistočne Europe (JIE) o svjetskoj baštini „Obrazovanje o svjetskoj baštini: umrežavanje za bolju zajedničku budućnost“, priopćilo je Ministarstvo kulture RH. Forum se održava u Poreču od 20. do 23. svibnja 2011. a organiziraju ga hrvatsko i slovensko povjerenstvo za UNESCO uz potporu resornih ministarstava Hrvatske i Slovenije te UNESCO. Sudionicima foruma obratit će se i hrvatski ministar kulture Jasen Mesić te Stojan Pelko, državni tajnik slovenskog Ministarstava kulture. Irinu Bokovu je u zagrebačkoj zračnoj luci dočekao ministar Mesić koji se s predsjednicom UNESCO-a sastao i sredinom travnja u sjedištu UNESCO-a u Parizu te je tom prilikom pozvao da posjeti Hrvatsku. "Gđa Bokova se odazvala pozivu te pohvalila suradnju s Hrvatskom u svim programskim područjima UNESCO-a, a posebice u području kulture gdje je, kako je istaknula, ta suradnja iznimno uspješna", stoji u priopćenju. Irina Bokova (rođ. 1952. u Bugarskoj), prva je žena na čelu UN-ove Organizacije za obrazovanje, znanost i kulturu. U svojoj bogatoj profesionalnoj karijeri bila je članica bugarskog parlamenta i zamjenica predsjednika Odbora za vanjsku politiku, obranu i sigurnost, članica Odbora za europske integracije, ministrica vanjskih poslova Bugarske, veleposlanica Bugarske pri UNESCO-u. Uvijek je polagala važnost regiji jugoistočne Europe te pitanjima mladih i dijaloga.

ĐAKOVO - U sklopu 9. Strossmayerovih dana, danas je u Središnjoj nadbiskupijskoj i fakultetskoj knjižnici u Đakovu održan znanstveni skup «Biskup Strossmayxer i Akademija». Središnji je to program ovogodišnje manifestacije koja je u znaku 150. obljenice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) i biskupa Josipa Jurja Strossmayera kao njenog osnivača i pokrovitelja. Đakovački dogradonačelnik Ivica Mandić podsjetio je na djelo toga velikoga hrvatskoga biskupa i mecene, a prof. dr. Pero Aračić, dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu, istaknuo je kako "Strossmayer ostaje nedorečena priča i tema mnogih znanstvenika". O Strossmayeru i Akademiji govorio je akademik Zvonko Kusić naglasivši kako je HAZU-u prolazila kroz različite faze, ali je uvijek bila konstanta u znanosti i umjetnosti. "Osim što je bio hrabar i vidovit političar, Strossmayer je bio i veliki ljubitelj umjetnina o čemu svjedoči i Strossmayerova galerija starih majstora", rekao je Kusić koji je đakovačko-osječkom nadbiskupu i metropolitu, mons. dr. Marinu Srakiću, kao Strossmayerovom nasljedniku, darovao repliku Strossmayerovog Časoslova . Nadbiskup Srakić kazao je, pak, kako je Strossmayer budno pratio zbivanja na crkvenoj i svjetovnoj sceni. «Zalagao se za jedinstvo klera. Kroz 50 godina zaredio je 300 svećenika, bio je mecena, no slijedio je svoje prethodnike», rekao je Srakić. Govoreći o Strossmayerovim idejama i porukama, aktualnima i danas, mons. Srakić je naglasio kako se još Strossmayer zalagao za Hrvatsku kao punopravnog člana Europe. «I tom idejom pokazao je da je aktualan s obzirom na današnja nastojanja Republike Hrvatske da uđe u EU», rekao je Srakić.

PULA - Brojni Puljani odazvali su se akciji Kupujemo Hrvatsko koju danas, na prostoru Karoline kod pulske Arene, organizira Hrvatska gospodarska komora (HGK). Na prigodnoj svečanosti otvaranja predsjednica HGK-Županijske komore Pula Jasna Majetić Jaklin iskazala je veliko zadovoljstvo brojem izlagača koji dolaze u Pulu. Akciji "Kupujmo hrvatsko" u Puli odazvalo se oko 150 proizvođača kvalitetnih i izvornih hrvatskih proizvoda, od čega njih 34 iz Istre. Oni će svoje proizvode, među kojima sireve, pršute, tartufe, tjesteninu, maslinovo ulje i drugo, prodavati po promotivnim cijenama. «Pula se u karavani gradova u kojoj se odvija akcija 'Kupujemo hrvatsko' pokazala kao jedno od najtraženijih odredišta proizvođača hrane i autohtonih proizvoda. Drago mi je da i veliki trgovački lanci na svojim policama sve češće imaju hrvatske proizvode», istaknula je Majetić-Jaklin. Otvaranju je nazočio i istarski podžupan Vedran Grubišić kazavši kako se Istra može ponositi što je pokretač u proizvodnji i afirmaciji autohtonim proizvoda. Akciji "Kupujmo hrvatsko" u Puli trajat će večeras do 18 sati.

VARAŽDIN - Jedna je osoba smrtno stradala u prometnoj nesreći koja se sinoć oko 23 sata dogodila na državnoj cesti D-24 između Slanja i Hrastovskog, kod Ludbrega, izvijestila je danas varaždinska Policijska uprava. Neslužbeno se doznaje kako je riječ o 19-godišnjem mladiću koji je bio putnik u vozilu kojeg je vozio 22-godišnji mladić. Također se neslužbeno doznaje da je 22-godišnjak osobnim vozilom upravljao u vrijeme kada mu je istekla vozačka dozvola. Zbog neprilagođene brzine izgubio je nadzor nad vozilom te je ono sletjelo s ceste. Vozač je tom prilikom ozlijeđen dok je 19-godišnji putnik u vozilu preminuo na mjestu nesreće.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙