FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

GfK: Europljane brinu nezaposlenost i inflacija

Autor: dmar
ZAGREB, 19. svibnja 2011. (Hina) - Građane 11 europskih zemalja posebno brinu nezaposlenost, inflacija, politička i ekonomska stabilnost, kriminal te servisiranje zdravlja, a najzabrinutiji su Nijemci, pokazalo je redovito godišnje istraživanje GfK-a.

Anketa provedena među 13.300 ispitanika pokazuje da u svim zemljama raste zabrinutost zbog inflacije, dok se Nijemci najviše brinu zbog nezaposlenosti, socijalne sigurnosti i politike obrazovanja.

U prosjeku svaki je Nijemac naveo 3,7 problema koji ga brinu, lani je bilo 3,2 problema, a u 2009. godini 2,8 problema. U Europi je prosjek 2,4 problema po osobi, a najmanje zabrinutosti ima u Švedskoj u kojoj građani navode tek jedan zabrinjavajući problem.

Njemačko tržište rada u ovoj godini veliki je problem za više od polovice Nijemaca, premda je došlo do pada od 11 posto zabrinutih u odnosu na prethodnu godinu. Osim toga, vidljive su razlike u razini brige između zapadnog (53 posto) i istočnog (68 posto) dijela zemlje.

Nezaposlenost je prvi problem i kod ostalih deset zemalja uključenih u istraživanje (prosjek za Europu je 39 posto). Najveći je u Španjolskoj (78 posto) a najmanji u Nizozemskoj (6 posto).

Inflacija je slijedeći veliki problem za Njemačku, gdje je trećina građana vrlo zabrinuta zbog rasta cijena i pada kupovne moći. Ovoga travnja stopa inflacije iznosila je 2,4 posto a lani je prosjek bio 1,2 posto. Sa strahom se promatra razvoj događaja u Grčkoj, Portugalu i Irskoj. Jedina zemlja u kojoj ne postoji zabrinutost zbog inflacije je Švedska, ali zato su jako zabrinuti Rusi (42 posto).

Problem socijalne sigurnosti u Njemačkoj je također zabilježio visoki rast, s 8 posto u 2002. na sadašnjih 25 posto, što je najviša stopa od ponovnog ujedinjenja zemlje.

Briga zbog politike obrazovanja se kod Nijemaca popela s osmog na četvrto mjesto, a taj problem više ističu i građani Austrije, Nizozemska i Velike Britanije.

Servisiranje zdravstva nalazi se na petom mjestu najvećih problema za Nijemce, a taj problem posebno je istaknut i kod gotovo četvrtine Poljaka.

Svijest o imigracijskim i integracijskim problemima u Njemačkoj postoji kod 16 posto građana, a posebno je ozbiljan problem za Austrijance, Talijane, te u Velikoj Britaniji, Belgiji i Nizozemskoj.

U Belgiji su pak građani najviše zabrinuti zbog političkih razloga (57 posto), dok trećinu Talijana brine njihova politička situacija.

Strah od kriminala najveći je među Francuzima, Nizozemcima i Talijanima (svaki po 22 posto), ekonomska stabilnost unosi nesigurnost kod gotovo trećine Španjolaca, te oko petine Talijana i Britanaca, dok je problem stanovanja i režija najveći u Rusiji, ali nije zanemariv niti u Francuskoj.

(Hina) pp/xmd ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙