FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: dvla
ZAGREB, 19. svibnja 2011. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

CARACAS

Venezuela, zemlja u kojoj prometni propisi jedva da se poštuju, po prvi puta u povijesti zemlje oduzela je vozačku dozvolu vozaču autobusa na godinu dana zbog toga što je vozio prevelikom brzinom autobus s previše putnika kojem je, k tomu, još i nedostajao jedan od stražnjih kotača. Policija je zaustavila vozača Ramona Parra (41) zbog prebrze vožnje autobusa u kojem je broj putnika premašivao dozvoljeni broj a jedan od šest kotača bio je u prolazu u unutrašnjosti autobusa, kazao je šef policije Luis Fernardez novinarima. "Važno je naglasiti da je ovo potpuno novi zakon. Po prvi puta u Venezueli privremeno oduzimamo na 12 mjeseci vozačku dozvolu", kazao je Fernandez. Zakon je usvojen 2008. godine i ovo je prvi puta da se primjenjuje. Testovi na vožnju u alkoholiziranom stanju nepoznata su pojava, a vožnja međugradskim prometnicama prepunim rupa zastrašujuće je iskustvo, dok se vozila pretječu brzinom od 160 kilometara na sat.

LOS ANGELES

Novi album Lady Gage "Born This Way" pojavio se na internetu u srijedu, pet dana prije službenog objavljivanja 23. svibnja. Svih 14 pjesama s albuma prvo je objavljeno na posebnoj internetskoj stranici za čitatelje londonskih novina Metro čiji je Lady Gaga bila gost urednik u ponedjeljak u sklopu promocije novog albuma. Nakon toga album su mogli čuti pretplatnici popularnog glazbenog servisa Spotify u Švedskoj, Norveškoj, Španjolskoj, Nizozemskoj i Finskoj. Međutim, sve su pjesme uskoro procurile na internet.

RIO DE JANEIRO

Maria Gomes Valentim, 114-godišnja Brazilka, proglašena je u srijedu najstarijom osobom na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda i na drugo mjesto potisnula 48 dana mlađu Amerikanku Besse Cooper. "U srijedu je Guinnessova knjiga, svjetski autoritet za dodjelu tog naslova, potvrdila da je Brazilka Maria Gomes Valentim najstarija osoba na svijetu sa 114 godina i 313 dana", navodi Guinness na svojoj internetskoj stranici. Gospođa Gomes je rođena 9. srpnja 1896. u selu Carangoli, u brazilskoj saveznoj državi Minas Gerais, na jugoistoku zemlje gdje i danas živi. Do sada je Guinnessova knjiga rekorda kao najstariju osobu na svijetu navodila Besse Cooper, rođenu 26. kolovoza 1896. u Tennesseeju. Nova nositeljica naslova najstarije osobe na svijetu je svoju dugovječnost pripisala zdravoj prehrani koja uključuje čašu vina s vremena na vrijeme.

LJUBLJANA

U slovenskoj ergeli Lipica otvoren je muzej u kojemu se turisti putem filmova i izloženih predmeta mogu upoznati s nastankom te pasmine i dresurom konja. Muzej "Lipikum" otvoren je u povodu "rođendana" ergele i međunarodnog dana muzeja, a stajao je 800.000 eura, pri čemu je dio sredstava donirala norveška vlada, objavili su slovenski mediji. Kao datum osnivanja ergele smatra se 19. svibnja 1580. godine, kada je austrijski nadvojvoda Karlo II. selo Lipicu i zemlju u okolici kupio od tršćanskog biskupa Coreta. U Lipici se tada počelo uzgajati rasne jahaće konje za ceremonijalne potrebe bečkog dvora.

CANNES

Danski redatelj Lars Von Trier u srijedu se ispričao zbog šala o nacistima i Hitleru, koje su šokirale organizatore i uvrijedile židovske zajednice, a izgovorio ih je na jutrošnjoj konferenciji za novinare, održanoj u sklopu Filmskog festivala u Cannesu. Organizatori Festivala od 55-godišnjeg filmskog redatelja zatražili su objašnjenje. Von Trier je izdao priopćenje sljedećeg sadržaja: "Ako sam na jutrošnjoj konferenciji za novinare nekoga uvrijedio, iskreno se ispričavam. Nisam antisemit, nemam nikakvih rasnih predrasuda i ni u kojem slučaju nisam nacist", rekao je Von Trier. Von Trier se na konferenciji za novinare pokušao našaliti, nazvavši sebe nacistom no uspio je izazvati samo nelagodu među novinarima i ogorčenje među židovskim zajednicama, budući da je izjavio kako je "uistinu želio biti Židov", ali je "otkrio da je zapravo nacist". Njegove provokativne izjave, iako izgovorene u šali, mogle bi, zasjeniti trijumf što ga brojni novinari i kritičari predviđaju njegovu filmu "Melankoliji", koji će se prikazati na Festivalu. Također smatraju da bi neumjesni komentari mogli umanjiti Von Tierove izglede za osvajanje Zlatne palme.

DUBLIN

Britanska kraljica Elizabeta II. posjetila je u srijedu u Dublinu poznatu pivovaru Guinness, ali je odbila kušati glasovito crno pivo tijekom te najzabavnije etape njezina povijesnog posjeta Irskoj. Oko podneva drugog dana posjeta kraljica je stigla u "Gravity Bar" gdje su joj objasnili postupak proizvodnje piva i tajnu stvaranja debele bijele pjene. Ali ni 85-godišnja kraljica ni njezin suprug princ Philip (89) nisu popustili iskušenju i odbili su kušati slavno pivo. Kraljevski par najvjerojatnije je odustao od degustacije jer se posjet odvijao tijekom jutra, a i zbog 200 kalorija koliko ih ima u krigli najslavijeg piva na svijetu. Današnja pivovara i dalje se nalazi na mjestu na kojemu je 1759. osnivač tvrtke Arthur Guinness na 9000 godina unajmio zatvorenu pivovaru.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙