FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 16. svibnja 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 15,30 sati.

KATOWICE

Završetkom pregovora i ulaskom u EU hrvatski se narod vraća kući, jer se doista osjećamo kao da pripadamo tom civilizacijskom krugu rekla je u ponedjeljak u Katowicama hrvatska premijerka Jadranka Kosor. Predsjednica Vlade to je rekla u govoru na početku trećeg Europskog gospodarskog kongresa na koji je pozvana kao posebna gošća, uz predsjednike vlada triju zemalja Višegradske skupine, mađarskog Viktora Orbana, češkog Petra Nečasa i poljskog Donalda Tuska te predsjednika Europskog parlamenta Jerzyja Buzeka. "Želim da velikim pljeskom pozdravite našu posebnu gošću, predsjednicu hrvatske Vlade Jadranku Kosor kojoj i na ovaj način poručujemo da je Hrvatska za nas već članica EU i da samo čekamo da se to službeno potpiše" rekao je na otvorenju trodnevne konferencije domaćin, poljski premijer Tusk predstavljajući nazočnima hrvatsku premijerku. Kosor je govoru istaknula kako je Hrvatska dovršila golemi posao ispunivši više od 120 mjerila i da će u EU ući spremna i od prvog dana članstva biti ravnopravan i pouzdan partner ostalim članicama. "To nam sve pruža optimizam da ćemo, kad uđemo u EU biti ne samo punopravna već i ravnopravna članica Unije" rekla je Kosor.

RIM

Potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković sastao se u ponedjeljak u Rimu, na marginama ministarske konferencije Ujedinjenih naroda, s talijanskim ministrom vanjskih poslova Francom Frattinijem, priopćio je MVPEI. Ministri Jandroković i Frattini složili su se da su odnosi između dviju država odlični, čemu svjedoči i kontinuirani dijalog na najvišoj političkoj razini. Jandroković je izvijestio svog talijanskog kolegu o aktualnostima vezanima uz pristupni proces Republike Hrvatske za punopravno članstvo u Europskoj uniji, te aktivnostima koje hrvatska Vlada poduzima kako bi se realizirao cilj dovršetka pregovora u lipnju ove godine. U tom pogledu još jednom je zahvalio Italiji na snažnoj i kontinuiranoj potpori koju pruža Hrvatskoj na njezinom eurointegracijskom putu. Ministar Frattini poručio je da je Italija i dosad snažno podupirala Hrvatsku te da će to činiti i ubuduće kako bi RH što prije završila pregovarački proces i što prije postala punopravna članica Europske unije.

VATIKAN

Vatikan je u ponedjeljak biskupima diljem svijeta odaslao okružno pismo u kojem stoji da pripadnike klera osumnjičene za pedofiliju prijave pravosudnim tijelima te da do svibnja 2012. odrede "jasne i usklađene" smjernice za sprječavanje seksualnog zlostavljanja maloljetnika, javljaju agencije. "Obveza koja se odnosi na primjereno reagiranje u slučaju seksualnog iskorištavanja maloljetnika od klera dio je važna područja odgovornosti svećenika u njihovim biskupijama", stoji u pismu kardinala Williama Levade, pročelnika Kongregacije za nauk vjere, čije riječi prenosi AFP. Podsjetio je da je papa Benedikt XVI. u svibnju 2010. dao naputke glede pedofilije unutar Crkve. "Seksualno iskorištavanje maloljetnika nije samo zločin u kanonskom već i zločin koji je predmet progona u građanskom pravu", poručio je kardinal Levada. "Mi mislimo ozbiljno. Želimo biti primjer prevencije i brige", kazao je drugi vatikanski dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

DEN HAAG

Tužitelj Međunarodnoga kaznenog suda (ICC) Luis Moreno-Ocampo u ponedjeljak je izjavio kako je zatražio podizanje naloga za uhićenje libijskog čelnika Moamera Gadafija, njegova sina Saifa al-Islama i šefa obavještajne službe Abdulaha al-Senusija, po optužnici koja će ih teretiti za zločine protiv čovječnosti. Moreno-Ocampo je početkom svibnja najavio da će zatražiti podizanje triju naloga za uhićenje zbog prethodno planiranih ubojstava prosvjednika u Libiji nakon što je UN-ovo Vijeće sigurnosti u veljači upozorilo sud sa sjedištem u Den Haagu na nasilje u Libiji. "Ured je prikupio jasne dokaze o naredbama koje je izdao osobno Gadafi, jasne dokaze o tomu da je Saif al-Islam organizirao okupljanje plaćenika i jasne dokaze o sudjelovanju Al-Senusija u napadima na prosvjednike", rekao je Moreno-Ocampo, dodavši kako je ured tužitelja također prikupio dokumente o tomu na koji su način spomenuta trojica održavala sastanke i planirala akcije te o tomu na koji je način Gadafi koristio svoje apsolutne ovlasti za počinjenje zločina u Libiji.

PARIZ

Pišući o privođenju direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominiquea Strauss-Kahna zbog seksualnog nasrtaja, europski tisak u ponedjeljak razmatra gospodarske posljedice te afere, a napose saniranje grčkoga duga i ocjenjuje da je ugled Francuske narušen, a politička karijera Strauss-Kahna okončana. Odsutnost dosadašnjeg prvog čovjeka MMF-a otežat će napore grčke vlade u dobivanju potpore partnera za rješavanje financijskih poteškoća te naštetiti europskom utjecaju u MMF-u, ocjenjuje grčki tisak. Prvi čovjek MMF-a predvodio je sve razgovore o novom mogućem zajmu Europske unije i MMF-a Grčkoj i "Francuzovo uhićenje, čini se, kompromitira te pregovore", piše liberalni list Kathimerini. Potvrde li se optužbe bit će to kraj Strauss-Kahnove karijere, kao prvog čovjeka MMF-a i kandidata francuskih socijalista na predsjedničkim izborima, piše njemački Berliner Zeitung. Britanski Times (desni centar) skandal vidi kao noćnu moru za socijaliste, jer će biti eliminirani u prvome krugu predsjedničkih izbora, a u drugome će se sučeliti nepopularni Sarkozy i čelnica krajnje desnice.

ZAGREB

Više od polovice poruka ubačenih u "EU poštanski sandučić" za vrijeme Europskog tjedna bilo je pozitivnog karaktera, pri čemu su građani ocijenili ulazak Hrvatske u EU pozitivnim korakom i izrazili nadu za boljim životom u Uniji, dok je negativne komentare ubacilo oko 25 posto građana, priopćeno je u ponedjeljak iz Delegacije EU-a u Hrvatskoj. "Putem 'EU poštanskog sandučića' prikupljeno je više od 250 poruka u kojima su građani iznijeli svoja očekivanja od hrvatskog pristupanja Europskoj uniji, institucija EU-a te naveli pitanja vezana uz EU o kojima bi željeli doznati više informacija", kaže se u priopćenju. "Većina poruka, njih više od 50 posto, bile su pozitivnog karaktera, dakle građani su ocijenili ulazak Hrvatske u Europsku uniju pozitivnim te su izrazili svoju nadu za što bržim ulaskom i boljim životom u Uniji. Ocijenili su i kako će ulazak u EU doprinijeti smanjenu korupcije i gospodarskom oporavku. Negativnih komentara bilo je oko 25 posto a odnosili su se na strah od gubitka nacionalnog identiteta, gospodarskih problema koji muče i samu EU te opravdanosti ulaska nekih drugih zemalja u Europsku uniju prije Hrvatske", pojašnjava se u priopćenju.

DUBROVNIK

U sklopu 13. sastanka Zajedničkog parlamentarnog odbora RH i EU koji se u ponedjeljak i utorak održava u Dubrovniku, danas je održan okrugli stol na kojem je bilo riječi o tijeku procesa pregovora te odnosa EU i RH. Okrugli stol organiziran je u suradnji izaslanstva Hrvatskog sabora u Zajedničkom parlamentarnom odboru RH i EU, i u suradnji s Europskim domom Dubrovnik, a na njemu su sudjelovali članovi izaslanstva Hrvatskog sabora u zajedničkom parlamentarnom odboru RH i EU, šef Delegacije EU u RH Paul Vandoren, zastupnici u Europskom parlamentu te predstavnici nevladinih organizacija, gospodarstvenici i novinari iz Dubrovnika, te župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić. Tijekom rasprave najviše je bilo riječi o sredstvima iz europskih fondova. Njemački predstavnik u EP Bernd Posselt je uz ostalo kazao kako europski fondovi i njihova sredstva nisu glavno pitanje kad je u pitanju približavanje EU naglasivši kako bi se stanovnici Njemačke razočarali u slučaju da se Hrvati zanimaju samo za novac iz EU.

RIM

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković održao je u ponedjeljak u Rimu, na marginama ministarske konferencije Ujedinjenih naroda, bilateralne sastanke sa zamjenikom malteškog premijera i ministrom vanjskih poslova Toniom Borgom, aktualnim predsjednikom Opće skupštine UN-a Josephom Deissom, ministricom vanjskih poslova San Marina Antonellom Mularoni i zamjenikom ministra vanjskih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata Anwarom Gargashom, priopćio je MVPEI. Jandroković i Borg potvrdili su vrlo dobre i prijateljske odnose između RH i Malte. Naglašeno je da bilateralni odnosi imaju obećavajuću budućnost, posebice kroz zajedničku mediteransku orijentaciju. Jandroković je upoznao svog malteškog kolegu s aktivnostima Vlade RH u ispunjavanju mjerila potrebnih za zatvaranje preostalih pregovaračkih poglavlja, te izrazio uvjerenje u dovršetak pregovora do kraja lipnja ove godine. Uputio je pritom zahvalu Malti na trajnoj potpori u europskom integracijskom procesu, kao i razmjeni iskustava na tom području, i pozvao je Borga na ovogodišnji Croatia Summit koji će se održati u Dubrovniku u srpnju.

SARAJEVO

Raspravno vijeće Haaškoga suda koje vodi suđenje bivšem vođi bosanskih Srba Radovanu Karadžiću u ponedjeljak je doputovalo u petodnevni posjet Sarajevu kako bi se bolje upoznalo s mjestima zločina za koje se tereti bivši predsjednik Republike Srpske. "Nakon zahtjeva optuženog raspravno vijeće suglasilo se da će posjet terenu biti od pomoći u pogledu relevantnih mjesta zločina u i oko Sarajeva", navodi se u priopćenju Haaškoga suda. Karadžić je, među ostalim, optužen za višegodišnje teroriziranje stanovnika Sarajeva. U granatiranju i snajperskim napadima poginule su tisuće Sarajlija, uključujući djecu i starce. Ljudi koji su uzgajali povrće, stajali u redovima za kruh i vodu, skupljali drvo, išli na sprovode, tržnice, vozili se tramvajima ili naprosto hodali gradom sa svojom djecom, bili su meta granatiranja i snajperskih napada, navodi se u optužnici. Prema optužnici napadi na sarajevske civile nisu bili vezani uz vojne akcije i njihov cilj bio je isključivo teroriziranje stanovnika.

PARIZ

Čelnik Međunarodnoga monetarnog fonda (MMF) Dominique Strauss-Kahn, optužen za pokušaj silovanja u New Yorku, nedavno je povjerio novinarima da bi mu politički protivnici mogli ugroziti kampanju za francuske predsjedničke izbore namještanjem neke afere, piše u ponedjeljak portal Le Post. Na ručku s novinarima dnevnika La Liberation (ljevica) 28. travnja čelni čovjek MMF-a rekao je kako strahuje da bi mogao postati žrtvom urote. Jedna će me žena optužiti "za silovanje na parkiralištu", a za "tu izmišljenu priču bit će nagrađena svotom od petsto tisuća do milijun eura", rekao je tom prigodom Strauss-Kahn po navodima jednog od nazočnih novinara. Strauss-Kahn, koji se pripremao postati kandidatom Stranke socijalista na predsjedničkim izborima, rekao je kako strahuje od "niskih udaraca" ministra unutarnjih poslova Claudea Gueanta, koji je desna ruka predsjednika Nicolasa Sarkozyja, piše list.

KAIRO

Više od 350 osoba ozlijeđeno je u prosvjedima održanim ispred zgrade izraelskog veleposlanstva u Kairu, povodom obilježavanja godišnjice izgona stotina tisuća Palestinaca tijekom osnivanja židovske države 1948. godine, izvijestila je u ponedjeljak egipatska državna novinska agencija. Nekoliko stotina prosjednika okupilo se ispred zgrade veleposlanstva u Kairu u nedjelju navečer na dan kada Arapi obilježavaju "nakbu" (katastrofu). Policija je na prosvjednike bacila suzavac nastojeći ih rastjerati, budući da su oni uspjeli preskočiti policijske barikade, izvijestili su očevici. Od 353 prosvjednika, koliko ih je ozlijeđeno ispred veleposlanstva, 45 ih je prebačeno u bolnice. Prijelazna vojna egipatska vlada pod pritiskom je naroda koji želi da se pokaže jasnije propalestinsko stajalište, nakon što je pobunom u veljači s vlasti svrgnut dotadašnji predsjednik Hosni Mubarak.

SKOPJE

U ponedjeljak je počela je predizborna kampanja za prijevremene parlamentarne izbore u Makedoniji koji će se održati 5. lipnja, a nakon žestokih prepucavanja predstavnika vlasti i oporbe čelnici stranaka krajem prošlog tjedna potpisali su kodeks ponašanja. Oko 30 čelnika stranaka potpisalo je u četvrtak kodeks o ponašanju u predizbornoj kampanji, a među potpisnicima bio je i predsjednik vlade i prvi čovjek vladajuće stranke VMRO-DPMNE Nikola Gruevski. Višemjesečna prepucavanja između vladajuće koalicije kojoj je na čelu VMRO-DPMNE i vodeće oporbene stranke Socijaldemokratskog saveza (SDS) dovela su do prijevremenih izbora, a na početku kampanje poziv na mirne i demokratske izbore uputio je i makedonski predsjednik Đorge Ivanov. Na izborima 5. lipnja, na kojima će prvi put moći glasovati i makedonski državljani u inozemstvu, oko 1,8 milijuna birača moći će birati između 18 izbornih lista, među kojima su i dvije koalicije pod vodstvom VMRO-DPMNE i SDS-a te deset stranaka koje nastupaju samostalno. Među strankama koje se natječu na izborima nalaze se i četiri stranke koje zastupaju Albance u Makedoniji.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙