FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Objavljen zbornik radova poljskih i hrvatskih jezikoslovaca

Autor: amat
ZAGREB, 15. svibnja 2011. (Hina) - Iz tiska je izišao zbornik "Chorwacja lat siedemdziesiątych XX wieku: Kultura, język, literatura" u izdanju Šleskog sveučilišta u Katowicama, koji je plod suradnje poljskih i hrvatskih jezikoslovaca i proučavatelja književnosti, priopćila je večeras Zagrebačka slavistička škola.

Urednici zbornika, Leszek Małczak i Paulina Pycia, priredili su izbor tekstova hrvatskih i poljskih kroatista koji se bave hrvatskim jezikom i književnošću, kulturom i supkulturom u sedamdesetim godinama dvadesetoga stoljeća.

Ocjenjeno je da su radovi poljskih kroatista (Paulina Pycia, Maria Cichońska, Robert Bońkowski, Barbara Czapik-Lityńska, Anna Ruttar i Katarzyna Majdzik) zanimljiv i koristan "pogled izvana" na područje hrvatske lingvistike, znanosti o književnosti i kulturologije.

Tematski obrađuju reprezentativne poetike sedamdesetih, prozu Dubravke Ugrešić i pjesništvo Josipa Severa, propituju idejno-estetske mijene u tom desetljeću, utjecaj i posljedice Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika iz 1967. godine, pojavu novogovora u poljskom i hrvatskom jeziku te njihovu specifičnu uporabu u supkulturi mladih.

Radovi domaćih znanstvenika (Krešimir Bagić, Lada Čale Feldman, Krešimir Mićanović, Tvrtko Vuković) najvećim su dijelom proizašli iz predavanja održanih na 38. seminaru Zagrebačke slavističke škole kojima se nastojalo sintetizirati književna, kulturna i jezikoslovna zbivanja u sedamdesetima godinama prošloga stoljeća, navodi se u priopćenju.

(Hina) pp/xam ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙