FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 15. svibnja 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 15,30 sati.

ZAGREB - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović pozdravlja snažni angažman visoke predstavnice Europske unije za vanjsku politiku Catherine Ashton u pronalaženju rješenja za prevladavanje krize u Bosni i Hercegovini, priopćio je u nedjelju Ured predsjednika. "Republika Hrvatska podržava europsku budućnost svih svojih susjeda, a posebno Bosne i Hercegovine. Aktivna uloga Europske unije nužna je u ostvarenju naših zajedničkih ambicija da se regija jugoistočne Europe nepovratno pretvori u prostor mira, suradnje i gospodarskog razvoja", kaže hrvatski predsjednik. "Stoga Republika Hrvatska daje svoju potpunu podršku svim nastojanjima institucija Europske unije da na konstruktivan način pomogne Bosni i Hercegovini u pronalaženju rješenja kako bi njeni konstitutivni narodi i svi građani mogli uživati ista prava i zajedno punom snagom raditi na pridruživanju svoje zemlje Europskoj uniji", navodi se u priopćenju. Ashton je u petak u BiH na sastanku s predsjednikom entiteta Republika Srpska Miloradom Dodikom dobila jamstva da neće biti organiziran planirani referendum kojim bi se doveo u pitanje opstanak Suda i Tužiteljstva BiH

WASHINGTON - Čelni čovjek Međunarodnog monetarnog fonda Dominique Strauss-Kahn, optužen u nedjelju seksualni napad, pokušaj silovanja i protuzakonito zatočenje sobarice u hotelu u New Yorku, niječe sve optužbe koje mu se pripisuju i pred sudom će kazati kako se ne osjeća krivim, izjavio je u nedjelju za France presse njegov odvjetnik u Washingtonu William Taylor. Strauss-Kahn je optužen za pokušaj seksualnog napada na 32-godišnju sobaricu koja radi za lanac hotela Sofitel u New Yorku u subotu poslijepodne, u kojemu je odsjeo visoki dužnosnik. Nakon što ga je mlada žena prijavila policiji, vrlo brzo je napustio hotel i požurio prema zračnoj luci no 10 minuta prije polijetanja, iz zrakoplova Air Francea na liniji za Pariz, izvela ga je i privela policija te ga odmah ispitala u policijskoj postaji na Manhattanu. Nakon toga je protiv njega podignuta optužnica.

WASHINGTON - Međunarodni monetarni fond (MMF) priopćio je u nedjelju da je "u potpunosti djelatan i operativan" unatoč uhićenju svog čelnika Dominiquea Strauss-Kahna (62) pod optužbom za seksualni napad, pokušaj silovanja i nezakonito zatočenje sobarice u hotelu u New Yorku. U svom prvom priopćenju otkako je Strauss-Kahn uhićen u subotu navečer, MMF navodi da nema komentara i upućuje za sva pitanja na odvjetnika Strauss-Kahna i lokalne vlasti. Strauss-Kahn na čelo MMF-a došao je u studenome 2007. Prije toga je bio član francuske Nacionalne skupštine i profesor ekonomije na pariškom Institutu za političke znanosti. Politički analitičari držali su da je mogući najozbiljniji protukandidat Nicolasu Sarkozyju na francuskim predsjedničkim izborima 2012. godine.

VATIKAN - Papa Benedikt XVI. pozvao je u nedjelju na dijalog u Libiji i Siriji i osudio je krvoproliće i ubijanje civila u tim zemaljama zahvaćenim nasiljem. "S velikom zabrinutošću pratim dramatični sukob u Libiji koji je prouzročio veliki broj žrtava i patnju, većinom među civilima", rekao je Papa. "Ponovno pozivam na pregovore i dijalog kako bi oni prevladali nad nasiljem", kazao je. Papa je također apelirao na sirijske vlasti da učine sve što je u njihovoj moći za opće dobro i da uzmu u obzir legitimne težnje naroda koji želi budućnost u kojoj će vladati mir i stabilnost u zemlji.

LONDON - NATO mora povećati broj ciljeva u Libiji ili će libijski čelnik Moamer Gadafi ostati na vlasti, izjavio je načelnik glavnog stožera britanskih oružanih snaga general David Richards. On je rekao da bi NATO trebao biti u stanju napasti libijsku infrastrukturu ne navodeći nikakve potankosti. NATO izvodi zračne udare na Libiju u skladu s mandatom UN-a kako bi zaštitio civile i ograničen je na ciljeve kao što su tenkovi i topništvo. Richards je rekao da je ta vojna kampanja "važan uspjeh" NATO-a, ali da Savez mora učiniti više. "Ako mi sada ne povisimo ulog postoji rizik da sukob rezultira time da se Gadafi ne da skinuti s vlasti", kazao je on, a prenosi Sunday Telegraph.

KALANDIA - Najmanje pet Palestinaca ranjeno je u nedjelju u žestokim sukobima na kontrolnoj točki Kalandia na Zapadnoj obali, na ulasku u Jeruzalem, a više desetaka ih je ranjeno u izraelskoj pucnjavi iz smjera Pojasa Gaze, u povodu obilježavanja palestinske "nakbe" - izgona Palestinaca s izraelskog područja 1948. godine., izvijestili su službeni palestinski izvori. Izraelski glasnogovornik je izjavio kako su zbog "sukoba između oko 200 prosvjednika i graničara", graničari upotrijebili suzavac i gumene metke kako bi rastjerali prosvjednike. Na sjeveru Pojasa Gaze, tridesetak osoba ranjeno je kad je izraelska vojska otvorila vatru na grupu mladih Palestinaca koji su krenuli prema izraelskom graničnom prijelazu Eretzu. "Nakbu" ove godine obilježava niz incidenata koji su u petak počeli u anektiranom istočnom Jeruzalemu i na okupiranoj Zapadnoj obali, a pritom je smrtno stradao 16-godišnji Palestinac. Palestinci "nakbom" obilježavaju egzodus oko 760.000 Pealestinaca 1948. UN procjenjuje broj izgnanih i njihovih potomaka na 4,8 milijuna. Rezolucija UN-a 194 nalaže da se svim prognanima koji to žele omogući što brži povratak.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙