FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UN se nada rješenju za Cipar do sredine 2012.

Autor: vmrs
NIKOZIJA, 12. svibnja 2011. (Hina/Reuters) - Ujedinjeni narodi žele da dvije strane na etnički podijeljenom Cipru prihvate plan za rješavanje spornih pitanja na mirovnim pregovorima još ove godine, a nadaju se da će se do sredine 2012. postići i sporazum, objavio je u četvrtak glavni izaslanik UN-a za Cipar.

Ostalo je još nešto više od godine dana do ciparskog predsjedanja Europskom unijom, a UN-ovi diplomati koji nadgledaju razgovor o ponovnome ujedinjenju otoka kažu da bi bilo poželjno prije toga doći do sporazum i riješiti sukob koji se opire desetljećima posredovanja.

"Nemamo točno određen krajnji rok, ali svi se trude da do sporazuma dođe prije nego što Cipar preuzme predsjedanje Europskom unijom", rekao je Alexander Downer, posebni izaslanik UN-ova glavnog tajnika Bana Ki-moona za Cipar.

S time se slaže velik broj čelnika EU-a, kao i Demetris Kristofias, ciparski predsjednik koji u pregovorima predstavlja stranu ciparskih Grka.

Ban će se krajem lipnja ili početkom srpnja sastati s čelnicima ciparskih Grka i Turaka, rekao je Downer. Ujedinjeni narodi od rujna 2008. nadgledaju te spore pregovore.

Cipar je podijeljen od 1974., kad je Turska invazijom reagirala na grčki državni udar. Ciparski je problem prepreka Turskoj u približavanju Europskoj uniji jer ciparski Grci koji predstavljaju cijeli otok kažu da Ankara ne može u Uniju dok se ne prevlada podjela Cipra.

(Hina) xvm ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙