FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ljubljančani od četvrtka koriste gradske bicikle kao Parižani

Autor: lfia
LJUBLJANA, 12. svibnja 2011.(Hina) - Stanovnici Ljubljane od četvrtka za vožnju gradom mogu koristiti 300 bicikala uključenih u sustav "self service" unajmljivanja kakav ima Pariz i još dvadesetak gradova u Europi.

U sustav se u samo dva tjedna uključilo gotovo dvije tisuće korisnika. Oni za godišnju registraciju plaćaju samo tri eura te dobivaju poseban kod za automatsko otključavanje i zaključavanje bicikala na trideset terminala na različitim lokacijama u gradu. Uporaba bicikala naplaćuje se prema satima korištenja, s time što je prvi sat besplatan.

Gradonačelnik Ljubljane Zoran Jankovič izjavio je povodom pokretanja projekta, koji je kasnio nekoliko mjeseci, da je njegov cilj uključiti u sustav što više građana kako bi se smanjile gužve zbog intenzivnog automobilskog prometa te povećali pokretljivost i zdravlje građana. Postaje s biciklima za sada se nalaze samo u širem središtu grada, a planirano je da se sustav s vremenom i proširi.

Projekt je realiziran u javno-privatnom partnerstvu grada Ljubljane i tvrtke Europlakat, slovenske podružnice francuske tvrtke JCDecaux, koja u Ljubljani ima licenciju za postavljanje reklamnih oglasa na javnim mjestima.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙