FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osječko Udruženje stanara pokreće projekt "Spasimo naše bunare"

Autor: vsik
OSIJEK,11. svibnja, 2011.(Hina) - Osječko Udruženje stanara pokrenulo je projekt "Spasimo naše bunare" kako bi se, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare, utvrdio točan broj uporabljivih i zapuštenih bunara te da se opsežnom akcijom, u koju će biti uključeno više institucija, omogući da što više bunara bude u uporabi.

Predsjednik tog udruženja Vladimir Stanić rekao je kako je po podatcima iz 1983. u Osijeku bilo 3370 bušenih ili kopanih bunara, od kojih velik broj više nije u uporabi.

Upravo projektom "Spasimo naše bunare" želimo građanima posvijestiti važnost vode, posebice u slučajevima mogućih prirodnih katastrofa, ali i zbog uštede novca, kazao je Stanić.

Bunare je ocijenio važnim i za njegovanje tradicije jer se obnovom i predstavljanjem bunara u pojedinim dijelovima grada može pridonijeti i osječkoj turističkoj atrakciji, dodavši kako se želi i ekološki djelovati. Kako je rekao, mnogi su građani svoje dvorišne bunare zabetonirali, što je prava šteta.

Kad se utvrdi točan broj aktivnih i zapuštenih bunara na osječkom području, udruženje će organizirati edukativne akcije kako bi građanima što vjernije predočili važnost stavljanja bunara u uporabu. Tako će na okrugli stol biti pozvani predstavnici brojnih institucija, među kojima Zavoda za javno zdravstvo, Hrvatskih voda, osječkog Vodovoda i drugih, rekao je Stanić. Izrazio je nadu da će Osijek poput ostalih velikih gradova imati svoj gradski zdenac kao izvor zdrave i dostupne vode.

Osječko Udruženje stanara, osnovano 1993., prije dvije godine dobilo je županijsku Zelenu povelju za izvanredan doprinos u očuvanju okoliša i prirodnih bogatstava. Među ostalim, izdali su publikaciju "Stanovanje i zaštita okoliša" koja svakom kućanstvu savjetuje na koji način može štedjeti energiju.

(Hina) xvsik yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙