FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Austrijskoj stranci Krško prepreka na putu Hrvatske u EU

Autor: ilov
GRAZ/BEČ, 11. svibnja 2011. (Hina/APA) - Austrijski parlamentarni zastupnik Gerald Grosz priopćio je u srijedu, nakon posjeta Hrvatskoj početkom tjedna, da bi hrvatsko-slovenska nuklearna elektrana Krško mogla postati kamen spoticanja na putu Hrvatske u Europsku uniju.

"Hrvatska strana dijeli zabrinutost glede reaktora", priopćio je nakon razgovora u Zagrebu Grosz, koji je nuklearnu elektranu u Krškom nazvao "smećem od reaktora".

Grosz, zastupnik stranke Savez za Austriju (BZOe) u austrijskom parlamentu, u ponedjeljak je kao član skupine prijateljstva Austrija-Hrvatska boravio u Zagrebu gdje je razgovarao i s predsjednikom Hrvatskog sabora Lukom Bebićem.

Njegova stranka politički podupire prijam Hrvatske u EU i Hrvatska ispunjava "sve uvjete" za pristup, poručio je u priopćenju u srijedu Grosz, napominjući da je to i naglasio u razgovorima u Hrvatskoj.

"Činjenica je međutim i to da atomska elektrana Krško predstavlja ogromnu opasnost za Austriju, Sloveniju i za samu Hrvatsku", upozorio je.

Po njegovim riječima, Hrvatska stoga mora prije ratifikacije hrvatskog pristupnog pregovora s EU u austrijskom parlamentu napustiti sudjelovanje u Krškom ili se sa slovenskim partnerom dogovoriti o prestanku rada elektrane.

"O tome ovisi i pristanak BZOe-a na pristup Hrvatske", poručio je.

Pozvao je i austrijsku vladu da Hrvatsku i Sloveniju nagovore na zatvaranje Krškog.

I zastupnik Slobodnjačke stranke (FPOe) Christian Hoebart, koji je također bio u austrijskom izaslanstvu u Zagrebu, priopćio je nakon povratka u Austriju kako smatra da je Hrvatska ispunila sve kriterije za pristup EU, ali je također skrenuo pozornost na problem Krškog.

"Austrijancima je prije svega trn u oku atomska elektrana Krško, koja se nalazi na tlu ugroženom potresima blizu austrijske granice", naglasio je Hoebart.

Poručio je kako njegova stranka očekuje da Hrvatska poveća udio alternativnih izvora energije i da nastoji da Krško što prije prestane s radom, napominjući da bi u tome mogla pomoći i austrijska poduzeća.

Hoebart se u priopćenju osvrnuo i na stanje hrvatskog gospodarstva, opisavši ga kao "sve drugo samo ne zadovoljavajuće" zbog snažnog procesa deindustrijalizacije posljednjih godina. Osim toga, on smatra da snažne birokratske prepreke i iznimno dugi postupci dobivanja dozvola sve više odvraćaju poduzetnike od ulaganja u Hrvatskoj.

Prema priopćenju Hrvatskog sabora Grosz i Hoebart u ponedjeljak su u razgovoru s predsjednikom Sabora Lukom Bebićem izrazili zabrinutost austrijskih zemalja Koruške i Štajerske blizinom Krškog i uputili molbu da se Hrvatska priključi inicijativi za njeno zatvaranje i okrene alternativnim izvorima energije.

(Hina) xilov ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙