FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sirija: uhićenja se nastavljaju u Baniji

Autor: bnov
DAMASK, 10. svibnja 2011. (Hina/AFP) - Vojska nadzire Baniju, obalni grad na sjeverozapadu Sirije, gdje je nastavljeno s uhićenjima u utorak ujutro, javljaju agencije pozivajući se na sirijske aktiviste za ljudska prava.

"Vojska nadzire sve četvrti u Baniji a uhićenja se nastavljaju u tom gradu i susjednim selima Bajdi i Markabu", kazao je Rami Abdel Rahman, predsjednik Sirijske udruge za nadzor poštivanja ljudskih prava sa sjedištem u Londonu.

Snage sigurnosti u utorak su nastavile masovna uhićenja organizatora dugotrajnih protuvladinih prosvjeda i istaknutih boraca za ljudska prava, javljaju isti izvori.

Više od 450 osoba uhićeno je zadnja tri dana u Baniji gdje je u subotu intervenirala vojska kako bi zaustavila prosvjedni pokret protiv režima predsjednika Bašara al-Asada.

Agencije prenose i da je sirijska vojska uz pomoć tenkova u utorak ušla u nekoliko sela u blizini južnog uporišta prosvjednika, grada Dere. Vlasti su ipak oslobodile i dvojicu oporbenih veterana, uhićenih prošlog mjeseca u kampanji slamanja protuvladinih prosvjeda. Oslobođeni su Hasan Abdel Azim (81) i Hazem al Nehar.

Teško topništvo odzvanjalo je prošle noći u mjestima oko Dere, a zasad nije poznato ima li žrtava.

Tijekom dana je teška topnička paljba odjekivala i iz jugozapadnih predgrađa glavnog grada Damaska, Muadhamije, u kojem se otpor protiv vlade intenzivirao. Prema nepotvrđenim dojavama sirijskih aktivista, tenkovi sirijske vojske ušli su i u to predgrađe u kojem su već dva dana u prekidu internetske i telefonske linije.

Prema podacima organizacija za ljudska prava, u prosvjedima i neredima u Siriji, koji traju od sredine ožujka, dosad je poginulo više od 600 osoba, a oko 8.000 je uhićeno ili nestalo.

(Hina) xbnš ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙