FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mađarska vlada i banke pomažu građanima u otplati deviznih kredita

Autor: gvla
BUDIMPEŠTA, 10. svibnja 2011. (Hina/Reuters) - Mađarske banke trebale bi sredinom svibnja postići dogovor s vladom o pomoći preopterećenim zajmoprimcima koji imaju poteškoća s otplatom hipotekarnih kredita odobrenih u švicarskim francima, kazao je čelnik OTP Mortgage banka Daniel Gyuris.

Prije nego što je svijet pogodila financijska kriza, mađarska su domaćinstva uzela na tisuće milijardi forinti vrijedne hipotekarne zajmove u švicarskim francima. Mnogi su počeli kasniti s plaćanjem kredita nakon što je franak naglo ojačao prema forinti za vrijeme svjetske financijske krize.

Kako bi ih zaštitila od gubitka krova nad glavom, vlada je prošle godine uvela moratorij na ovrhe, čime je, tvrde banke, nepotrebno zakočila tržište hipotekarnih zajmova i potkopala spremnost na vraćanje potraživanja.

Moratorij istječe u srpnju i vlada i banke dogovorile su da bude zamijenjen kvotom likvidacija i mjerama pomoći preopterećenim dužnicima. Banke su odredile kraj travnja kao krajnji rok za postizanje dogovora.

U razgovoru za dnevnik Napi Gazdasag Gyuris, koji zastupa banke u pregovorima s vladom, najavio je pomicanje toga roka za oko dva tjedna. "Mislim da se možemo pridržavati tog cilja, a moratorij ćemo sasvim sigurno ukinuti 1. srpnja", kazao je.

(Hina) xgvla ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙