FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: očekuje se miran dan, trgovanje Inom i dalje obustavljeno

Autor: neba
ZAGREB, 9. svibnja 2011. (Hina) - Na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje mirno trgovanje, jer nema vijesti ni s domaće scene, ni sa svjetskih tržišta koje bi mogle potaknuti ulagače, a produžena je i obustava trgovanja dionicama Ine.

Od 9 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 7 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 2 porast.

Crobex indeks oslabio je prošloga tjedna 1,21 posto, na 2.206 bodova, a Crobex10 1,04 posto, na 1.233 boda.

Redovni tjedni promet dionicama smanjen je u odnosu na prethodni tjedan za 41 milijun kuna, na 82 milijuna.

Najveći je promet prošloga tjedna ostvaren dionicom HT-a, 32 milijuna kuna, a cijena joj je pala 6,64 posto, na 257,71 kunu.

Prošloga ponedjeljka, prvog dana trgovanja tom dionicom bez prava na isplatu dividende, cijena joj je zaronila na samo 252 kune, najnižu razinu od sredine rujna 2009. godine.

„Glavni razlog prošlotjednog pada Crobexa bila je dionica HT-a. Zbog gubitka prava na ostvarivanje dividende početkom tjedna izgubila je na cijeni 10 posto, no u ostatku tjedna nadoknadila je dio gubitaka. Razloga za optimizam investitorima nisu dali ni najnoviji makroekonomski podaci“, ističe Žaran Perić, investicijski savjetnik u investicijskom društvu EA Sistem.

Nakon pada industrijske proizvodnje u prvom ovogodišnjem tromjesečju za 4,9 posto, investitore je prošloga tjedna razočarao podatak Državnog zavoda za statistiku o realnom padu prometa u domaćoj maloprodaji u travnju za 2 posto na godišnjoj razini.

„Na domaćem tržištu dionica ne očekujem ovoga tjedna znatnije promjene, premda su financijska izvješća većine domaćih kompanija bila bolja od očekivanja. Najnoviji makroekonomski pokazatelji, kao i prošlotjedne izjave guvernera Željka Rohatinskog ukazuju da se domaće gospodarstvo nalazi u fazi stagnacije, a to se odražava i na domaću burzu“, ocjenjuje Perić.

HANFA je jutros naložila Zagrebačkoj burzi da produži obustavu trgovanja dionicama Ine do kraja ovoga tjedna.

Trgovanje dionicama Ine obustavljeno je od 28. travnja. U postupku nadzora Hanfa je, naime, ranije utvrdila značajno trgovanje tom dionicom od strane inozemnih investitora te je zatražila od mađarskog Mola podatke o načinu stjecanja dionica Ine, o osiguranju financijskih sredstava drugom subjektu za kupnju dionica Ine, te o mogućem sklopljenom sporazumu ili ugovoru s drugim subjektom u svezi kupnje dionica Ine.

Zbog toga Perić danas očekuje stagnaciju indeksa. Dodaje i to da bi se u nešto većem fokusu investitora mogla naći i dionica Kaštelanskih staklenika, koja je ove godine ostvarila najveći rast cijene među izdanjima na Zagrebačkoj burzi, sa 700 na 3.800 kuna.

„Rok za podnošenje ponuda Hrvatskom fondu za privatizaciju za kupnju 75,6 posto dionica te kompanije istječe u idući ponedjeljak, zbog čega je ovoga tjedna moguća intenzivnija trgovina tim dionicama“, zaključuje Perić.

Sa svjetskih tržišta, pak, ne stižu pozitivni impulsi. Nakon dva tjedna rasta, prošloga su tjedna cijene dionica na svjetskim burzama oslabile, jer su ulagače uznemirili oštar pad cijena sirovina i makroekonomski podaci koji ukazuju na usporavanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava.

Na Wall Streetu su Dow Jones, Nasdaq i S&P 500 indeks prošloga tjedna pali između 1,3 i 1,7 posto.

Ovoga se tjedna na najvećoj svjetskoj burzi očekuje nestabilno trgovanje, na što ukazuje pojačano osiguravanje portfelja od daljnjeg pada cijena dionica jer je ulagače uznemirio oštar pad cijena sirovina.

„Ovoga tjedna u fokusu ulagača bit će izvješće o broju zahtjeva za pomoć nezaposlenima prošloga tjedna, kao i izvješća trgovačkih lanaca o prodaji prošloga mjeseca. Ipak, ulagači nisu sigurni da je moguć nastavak trenda rasta cijena dionica, na što ukazuje snažan rast VIX indeks Čikaške burze opcija“, navodi Perić.

Prošloga je tjedna taj 'indeks straha' skočio više od 24 posto, što je njegov najveći tjedni skok u godinu dana. To pokazuje da su ulagači spremni plaćati više kako bi zaštitili svoje portfelje od pada cijena dionica.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙