FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Edukativna igra: Složite riječki gradski proračun

Autor: hsup
RIJEKA, 29. travnja 2011. (Hina) - Na službenoj internetskoj stranici riječkoga gradonačelnika Vojka Obersnela danas je postavljena edukativna igra o gradskome proračunu pod naslovom Proračun(ajme) – složite proračun grada Rijeke.

U igri je pojednostavnjeno prikazan gradski proračun za 2011. s popisom i opisom proračunskih stavki.

Igra obuhvaća i popis projekata koji nisu u proračunu za ovu godinu ili su za njih određene manje novčane svote, a odabrani su za igru prema najčešćim pitanjima građana. Igrači mogu odabrati projekte koje žele, a cilj je igre u proračunu za njih osigurati novac.

Statističke podatke o igri, npr. o najčešće biranim projektima ili najčešćim uštedama, gradonačelnik će uvažiti pri donošenju proračuna za 2012. U uvodu igre navodi se da je, zbog očekivano teške godine, riječki proračun za 2011. usmjeren prema socijalnoj skrbi i pomoći socijalno ugroženima te da se izdaci za socijalnu skrb nisu smanjivali, nego su povećani jer se očekuje da će više građana ispuniti uvjete za dobivanje pomoći iz gradskoga socijalnog programa. Dalje se navodi da se obveze vezane uz zajmove ne mogu smanjivati jer se moraju zakonski podmirivati po ugovorima. Smanjena su izdvajanja za kulturu i šport budući da je procijenjeno da u godini preživljavanja krize ta područja nemaju vitalnu važnost.

Osim toga, prirez je u Rijeci ove godine povećan sa 6,25 posto na 12 posto budući da su promjenama poreznih zakona bitno smanjeni prihodi lokalnih proračuna u kojima se taj manjak može nadoknaditi samo povećanjem prireza i komunalne naknade, navodi se Adresa interentske stranice je www.vojko-obersnel.com.

(Hina) xhsup yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙