FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: rtom
ZAGREB, 29. travnja 2011. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta

LONDON/ZAGREB - Britanski princ William i pučanka Kate Middleton vjenčali su se u petak u Westminsterskoj opatiji u nazočnosti kraljevske obitelji, obitelji mladenke, te brojnih okrunjenih glava iz čitavog svijeta, političara, prijatelja mladog para i drugih uzvanika. U opatiji su, uz kraljicu Elizabetu, među 1900 uzvanika bili političari poput britanskog premijera Davida Camerona te zvijezde među kojima i nogometaš David Beckham i njegova supruga Victoria, pjevač Elton John, te brojni pripadnici kraljevskih obitelji Europe. Neposredno pred vjenčanje otkrivena je jedna od najbrižnije skrivanih tajni - vjenčanica koju je nosila Kate Middleton djelo je dizajnerice Sarah Burton iz kuće preminulog britanskog modnog dizajnera Alexandera McQueena.

LONDON - Kraljica Elizabeta II. proglasila je princa Williama i Kate Middleton vojvodom i vojvotkinjom Cambridgea, objavila je Buckinghamska palača nekoliko sati prije vjenčanja. William, sin princa Charlesa i drugi u redu nasljeđivanja prijestolja, dobio je od bake najvišu titulu britanskog plemstva. Princ William je također postao grof Strathearna i baron Carrickfergusa, pa će Kate nakom vjenčanja u Westminsterskoj opatiji u petak prijepodne postati grofica Strathearna i barunica Carrickfergusa.

LOS ANGELES - Rock skupina Bon Jovi počinje u subotu turneju po Sjevernoj Americi i Europi bez gitarista Richieja Sambore koji je krenuo na program odvikavanja od alkohola, a glasnogovornica je odbila reći tko će ga zamijeniti. Nije otkriveno u kojoj se ustanovi za odvikavanje liječi 51-godišnji Sambora, no skupina je objavila da je "njihova potpora Richiju apsolutna. On jest i ostat će član skupine Bon Jovi". Sambora je na odvikavanju bio i 2007. godine. Bon Jovi turneju počinje u subotu u New Orleansu i završava 31. srpnja u Lisabonu. Kvartet nazvan po frontmanu skupine lani je bi u samom vrhu izvođača po zaradi, 201 milijun dolara od prodaje ulaznica.

MOSKVA - Ruski matematički genij Grigorij Perelman, koji je riješio Poincareovu pretpostavku, jedan od najtežih problema te znanosti, u četvrtak je objasnio kako mu je rješenje sinulo u pokušaju da shvati Kristov hod po vodi. "Nema problema koji je nemoguće riješiti, ima ih koje je teško riješiti", izjavio je 44-godišnji Perelman u intervjuu za filmsko društvo kojih je izvatke u četvrtak objavio dnevnik Komsomolska Pravda. Osamljenik koji izuzetno rijetko daje intervjue, Perelman se prisjetio školskih dana.

"Sjećate se legende o Isusu koji je hodao po vodi. Morao sam izračunati brzinu kojom je hodao kako ne bi pao u vodu", objasnio je.

Također je rekao zbog čega je odbio milijun dolara nagrade za rješenje Poincareove pretpostavke koju mu je lani dodijelio Matematički institut Clay (CMI). "Znam kako vladati svemirom. Zbog čega bih trebao trčati za milijun dolara", zapitao se matematičar koji živi s majkom u trošnome stanu u Sankt Peterburgu. U ožujku 2010. CMI je Perelmana imenovao dobitnikom milenijske nagrade pošto je na internetu objavio rješenje topološkog problema što ga je 1904. postavio francuski matematičar Henri Poincare, koji se smatra osnivačem algebarske topologije. Nakon nekoliko tjedana razmišljanja, Perelman je odgovorio da nagradu odbija jer se "ne slaže" sa zajednicom matematičara.

(Hina) xrt yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙