FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Armenija obilježava 96. obljetnicu masakra

Autor: mtro
WASHINGTON, 24. travnja 2011. (Hina/AFP) - Aremenci su u nedjelju obilježili 96. obljetnicu pokolja nad 1,5 milijuna svojih predaka u Turskoj za vrijeme Prvog svjetskog rata.

Nekoliko tisuća ljudi prošlo je u mimohodu gradom do spomenika stradalima. Armenski predsjednik Serž Sarkisjan je istaknuo da je "Armenija dokazala da usprkos crnim stranicama povijesti, ona teži miru sa susjedima, uključujući i s Turskom".

Između Washington i Ankare je 2009. izbio incident nakon što je američki kongres usvojio deklaraciju u kojoj se teksta američkog kongresa u kojem se taj pokolj naziva genocidom.

Pokolj se komemorira svake godine 24. travnja.

Povjesničari zločine nad Armencima često nazivaju prvim genocidom u 20. stoljeću, dok Turska negira genocid i tvrdi da su se ubojstva dogodila u građanskom ratu i nemirima te da je broj žrtava preuveličan.

Sukobi otomanske vlasti i Armenaca su počeli krajem 19. stoljeća, a u listopadu 1914. Otomansko Carstvo ulazi u Prvi svjetski rat na strani Njemačke.

U travnju 1915. otomanska vojska opkolila je područje na kojem su bili Armenci i pod optužbom da su unutarnji neprijatelji, skloni tadašnjom ruskom carstvu, naređuje njihovu deportaciju "zbog nacionalne sigurnosti". Tijekom deportacije ubijen je velik je broj Armenaca.

Armenija i Turska su u listopadu 2009. potpisale protokol pomirenja, ali proces je zapeo na međusobnim optužbama.

I američki predsjednik Barack Obama je također odao počast žrtvama pokolja u Armeniji.

Govoreći o "užasnim događajima", predsjednik Obama nije te masakre nazvao genocidom kao što je to najavljivao tijekom izborne kampanje 2008.

"Potpuno i iskreno priznanje je u interesu svih strana", ocijenio je.

Reagirajući na taj govor veleposlanik Turske u Sjedinjenim Državama Namik Tan je izjavio da "duboko žali što priopćenje ocrtava jednostranu, neprikladnu i lažnu političku karakterizaciju povijesti".

(Hina) xtm ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙