FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Karamarko: POA nije izravno surađivala s Haagom (duža)

Autor: agrb
ZAGREB, 22. travnja 2011. (Hina) - Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko izjavio je danas da negdašnja Protuobavještajna agencija (POA), kojoj je bio na čelu, nije samostalno i izravno surađivala s Haaškim sudom te da je "analizirala" vjerodostojnost transkripta tzv. brijunskog sastanka, nakon čega ga je dostavila Državnom odvjetništvu RH.

Karamarko je na konferenciji za novinare demantirao bivšeg predsjednika Stjepana Mesića, ocjenjujući neistinitom njegovu tvrdnju da brijunski transkripti nisu korišteni kao dokaz jer ga je, ustvrdio je, u postupku protiv Slobodana Miloševića upotrijebila njegova obrana 2003.

Iščitavajući presudu generalu Anti Gotovini, vidjet ćete da je korišten i u toj presudi, pa otpada tvrdnja da transkript nije korišten kao dokaz i da je irelevantan, naglasio je.

Odbacio je i Mesićeve navode da je na suđenju bio bitan originalan audiozapis s brijunskoga sastanka, da je on korišten kao dokaz, a ne transkript. Odbacio je i tvrdnju da je takav audiomaterijal posjedovala POA i proslijedila ga Haaškome tužiteljstvu.

Nakon tužbe Gotovinova odvjetničkog tima DORH-u protiv nepoznate osobe zbog krivotvorenja dokumenta, POA je dobila zadaću i pokušala utvrditi vjerodostojnost tog dokumenta, objasnio je.

"To je bio sav doticaj POA-e s tim dokumentom", istaknuo je i objasnio da govori o travnju 2005. Nakon što je učinjena ekspertiza i sastavljeno izvješće, proslijeđen je Državnom odvjetništvu, dodao je.

"POA nikad nije samostalno ni izravno surađivala s Haaškim sudom, niti je taj ili bilo koji drugi dokument proslijedila Haaškom sudu", naglasio je. "To je puna istina i postoji bezbroj argumenata za to, a ostalo su nespretne i zlonamjerne interpretacije i konstrukcije", dodao je.

Karamarko nije želio odgovarati na novinarska pitanja, ističući kako je žalbeni postupak u tijeku. "Ne bih ulazio u bilo kakve detalje da ne ispadnemo neozbiljni, neodgovorni i neprofesionalni", zaključio je ministar unutarnjih poslova Karamarko, koji je na čelu POA-e bio od 2004. do 2006., nakon čega je do imenovanja ministrom 2008. bio ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije.

Inače, u svibnju 2005. zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo odbacilo je kaznenu prijavu koju su Gotovinini odvjetnici podnijeli protiv nepoznatog počinitelja zbog navodnog krivotvorenja brijunskog transkripta, utvrdivši na temelju rezultata provedenih istražnih radnji i pribavljenoga tonskog zapisa da nije riječ o krivotvorini. Odvjetnici su navodno krivotvorenje dokazivali, među ostalim, izjavama nekih sudionika sastanka koji su u medijima izrazili sumnju u vjerodostojnost transkripta koji je, po ocjeni Gotovininih branitelja, temelj optužnice protiv njihova branjenika i tvrdnje Haaškog tužiteljstva da je postojao zločinački pothvat s namjerom protjerivanja srpskih civila iz tzv. srpske krajine.

(Hina) xagrb yso

An unhandled error has occurred. Reload 🗙