FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U lipnju konferencija o Aarhuškoj konvenciji u zemljama Jadrana

Autor: mbur
ZAGREB, 19. travnja 2011. (Hina) - Međunarodna konferencija na temu provedbe Aarhuške konvencije u zemljama Jadrana, koja će se održati u 9. lipnja Zagrebu, upozorit će na probleme u primjeni Konvencije o pristupu informacijama, sudjelovanju javnosti u donošenju odluka i pristupu pravosuđu u pitanjima okoliša.

Konferencija će biti održana na visokoj stručnoj i političkoj razini, kao završnica skoro dvogodišnjeg projekta "Provedba Aarhuške konvencije u zemljama Jadrana", najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare GONG-a, koji je nositelj toga projekta.

Voditeljica projekta Irena Pereša napomenula je da će panele i diskusije voditi stručnjaci iz područja okolišnog prava, uz širok pregled prakse europskih sudova.

Cilj je projekta unaprjeđenje primjene najslabijeg stupa Aarhuške konvencije - pristupa pravosuđu u pitanjima okoliša, ali i pristupa informacijama i sudjelovanja javnosti u donošenju odluka za pitanjima zaštite okoliša u Hrvatskoj, BiH i Crnoj Gori.

Lana Ofak sa zagrebačkog Pravnog fakulteta govorila je o hrvatskih primjerima primjene Aarhuške konvencije koja, iako ratificirana 2006., u primjeni nije zažvijela.

Podsjetila je na nedavni primjer zagađenja benzenom iz rafinerije u Bosanskom Brodu, kada građani nisu odmah znali koliko je to zagađenje jer nije postojala mjerna stanica koja bi ga zabilježila. Upozorila je da ono što ne ide na ruku toj konvenciji i njezinoj bržoj te učinkovitoj primjeni u praksi je to što ne postoji neka interesna skupina koja će ju podržavati, odnosno, profit se svodi na pravo na zdrav život.

Projekt "Provedba Aarhuške konvencije u zemljama Jadrana" počeo je u siječnju 2010. i traje 20 mjeseci. Njegova vrijednost je 375.000 eura, od čega EU sufinancira 80 posto. Okosnica projekta, rečeno je, bili su interaktivni seminari u kojima su sudjelovali suci, odvjetnici i novinari iz regije, a koji su dobili uvid u pravne alate kojima se mogu služiti građani u području zaštite okliša i održivog razvoja.

Nositelj programa je GONG, a partneri na projektu su Zelena Istra , Mreža za afirmaciju nevladinog sketora MANS (Crna Gora), Centar za menadžment, razvoj i planiranje (BiH), AdriaticGreeNet (Italija) i European Environmental Bureau (Belgija).

(Hina) xmb yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙