FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HNS: cijena vrtića je političko pitanje

Autor: mbuj
ZAGREB, 18. travnja 2011. (Hina) - Cijena vrtića nije samo tehničko i organizacijsko pitanje, već prije svega političko pitanje i pitanje programa bilo koje vlasti, naglasila je danas na konferenciji za novinare zagrebačkog HNS-a predsjednica Kluba zastupnika HNS-a i HSU-a u Hrvatskom saboru Vesna Pusić.

"U pronatalitetnoj, proaktivnoj demografskoj politici, u zemlji čiji broj stanovnika pada jednako kao i broj živorođene djece, ljudima se moraju stvarati uvjeti u kojima mogu imati djecu, pri čemu je jedan od bitnih uvjeta dostupnost vrtića i mogućnost da svatko svoje dijete može poslati u vrtić. Vrtić je predškolska institucija koja nije samo pitanje čuvanja djece već i socijalizacije, odgoja, učenja i druženja sa vršnjacima u najranijoj dobi, te je stoga to pitanje odgajanja budućnosti jednog društva", ustvrdila je Pusić.

Ocijenila je kako "ovakva politika koja vrtiće čini nedostupnima pojedinim obiteljima" politički je stav koji u HNS-u ne prihvaćaju i smatraju da Hrvatska mora voditi računa o svojoj natalitetnoj politici, a način na koji se to mora raditi je upravo stvaranje uvjeta za rađanje djece. "U tim uvjetima vrtići imaju jednu od glavnih uloga", istaknula je Pusić.

Potpredsjednik HNS-a Jozo Radoš govorio je o potrebi decentralizacije Zagreba i jačanja lokalne i mjesne samouprave te naglasio kako se "unatoč svijesti o lošem funkcioniranju mjesne samouprave u Zagrebu ništa ne čini po tom pitanju jer ne postoji temeljna politička odlučnost da se poveća njena nadležnost".

"Mi ćemo se zalagati i na državnoj i na gradskoj razini da se do novih lokalnih izbora zakonski ojača mjesna samouprava time što će se olakšati njena organizacija i povećati njena nadležnost, te izvorni prihodi kojima se mora omogućiti da se troše na pravi način kako bi se programi i stvarali i provodili u skladu s načelom supsidijarnosti po kojem sve što se može riješiti na nižim razinama, treba tamo i riješiti", istaknuo je Radoš.

(Hina) pp/xbma ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙