FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sirija: Nastavljaju se prosvjedi nakon Asadovih obećanja

Autor: vrad
DAMASK, 17. travnja 2011. (Hina/AFP) - Pet osoba je ozlijeđeno u nedjelju u Siriji u prosvjedima organiziranim dan nakon obećanja predsjednika Asada da će za tjedan dana ukinuti zakon o izvanrednom stanju uveden prije gotovo 50 godina, ali je oporba tu mjeru ocijenila nedovoljnom.

Tri osobe su ozlijeđene u pokušaju rastjerivanja prosvjeda za veće slobode u Sueidi, uporištu sirijskih Druza na jugu zemlje, a još dvije na skupu u susjednom selu u prigodi proslave 65. obljetnice sirijske neovisnosti, rekli su aktivisti.

"Sirijski narod je zacrtao svoj cilj. Dan neovisnosti je dan slobode u svim pokrajinama", rekli su organizatori skupova na jednoj stranici Facebooka.

Službena novinska agencija Sana izvijestila je o 2.000 prosvjednika u Deri, na jugu, odakle je krenuo val prosvjeda, izvikujući slogane za slobodu i ukidanje izvanrednog stanja.

Pošto je najmanje 200 ljudi ubijeno od početka prosvjeda prije mjesec dana, za što su, tvrdi Amnesty International, uglavnom odgovorne sigurnosne snage i policajci u civilu, Bašar al-Asad je izrazio "žaljenje" zbog žrtava.

Pohvalivši najavu "nužnih i žurnih" reforma, britanski ministar vanjskih poslova William Hague pozvao je sirijsku vladu da "učini sve kako bi odgovarali oni koji su krivi za smrt civila".

(Hina) xvrad ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙