FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nigerija: Jonathan vodi na izborima

Autor: vmrs
ABUJA, 17. travnja 2011. (Hina/Reuters) - Nigerijski predsjednik Goodluck Jonathan u nedjelju uvjerljivo vodi na izborima, iako glavni suparnik Muhammadu Buhari dobro stoji na nigerijskom muslimanskom sjeveru.

Rezultati iz 18 saveznih država, pa i glavnoga grada Abuje te trgovačkoga središta Lagosa pokazuju da je predizborni favorit Jonathan dobio 14 milijuna glasova, a Buhari 6 milijuna.

Jonathan je posebno dobro prošao na kršćanskome jugu zemlje.

Još se ne znaju rezultati iz nekih Buharijevih uporišta, ali izgledi da sustigne Jonathana smanjuju se, a promatrači izbore opisuju kao najpoštenije u više zadnjih desetljeća.

Buhari je nekadašnji vojni čelnik s muslimanskoga sjevera i nada se barem drugome krugu izbora protiv Jonathana, prvoga šefa države koji dolazi iz naftom bogate delte Nigera.

Da ne bi bilo drugoga kruga, pobjednik mora dobiti većinu glasova i najmanje četvrtinu glasova iz 24 od 36 saveznih država.

Buhari je dobio 60 posto glasova u Kanu, saveznoj državi s najviše stanovnika u Nigeriji, a Jonathan je ondje dobio samo 16 posto glasova. Ali u najmanje 15 država za koje su rezultati već poznati, Jonathan je osvojio najmanje četvrtinu glasova.

(Hina) xvm yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙