FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Trusina: Obilježana godišnjica zločina nad Hrvatima

Autor: zkre
MOSTAR, 16. travnja 2011. (Hina) - Molitvom, paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća u mjestu Trusini kod Konjica u subotu je obilježena 18. godišnjica od zločina kojega su nad 22 Hrvata počinili pripadnici bošnjačke Armije BiH koji se dogodio istoga dana kada su u Ahmićima kod Viteza pripadnici Hrvatskoga vijeća obrane ubili 116 Bošnjaka.

Misu zadušnicu u Trusini predvodio je fra Mirko Majdandžić koji je pozvao vjernike na praštanje, izgradnju suživota kazavši da se ne trebaju zaboraviti žrtve zločina. Vijence su na spomen obilježje u Trusini položila brojna izaslanstva hrvatskih političkih dužnosnika i stradalničkih udruga.

Pred Sudom BiH vodi se postupak protiv više pripadnika Armije BiH za zločin počinjen u Trusini među kojima i zapovjedniku postrojbe za specijalne namjene 'Zulfikar', Zulfikaru Ališpagi Zuki te još nekoliko časnika ove postrojbe.

Ovoga tjedna Tužiteljstvo BiH je obaviješteno kako je u Sjedinjenim državama uhićena Rasema Handanović zajedno s Edinom Džekom zbog sumnje da su sudjelovali u zločinima počinjenim u Trusini.

Za zločin u Ahmićima pred Sudom u Haagu osuđen je visoki dužnosnik HVO-a Darijo Kordić koji služi 25-godišnju zatvorsku kaznu, dok je nekadašnji zapovjednik Operativne zone Središnja Bosna Tihomir Blaškić oslobođen optužbi za zločin u Ahmićima, a u presudi žalbenoga vijeća navedeno je kako su Ahmići bili legitimni vojni cilj u kojemu su se nalazili pripadnici Armije BiH.

(Hina) xzkre ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙