FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bandić za smanjivanje plaća zastupnika u Saboru

Autor: mvra
ZAGREB, 14. travnja 2011. (Hina) - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić priopćio je danas vezano uz izmjene Zakona o pravima i dužnostima zastupnika da se zauzima za to da se zastupnicima u Saboru smanji plaća na razinu dvije prosječne hrvatske plaće.

U vrijeme teške gospodarske situacije, kada naši sugrađani svakodnevno ostaju bez posla i nemaju čime prehraniti svoje obitelji, zaista je licemjerno čuvati svoju visoku plaću i inzistirati na povlaštenoj mirovini već nakon dvije godine provedene u saborskim klupama, priopćio je Bandić.

Izmjene Zakona o pravima i dužnostima zastupnika, kojima se predlaže pooštravanje uvjeta za ostvarivanje prava na zastupničku mirovinu, te izjednačavanje mirovinskih uvjeta za zastupnike i zastupnice, vladajući su jučer pozdravili radi usklađivanja s općim mirovinskim principom, dok je oporba upozorila da se odgodom njegove primjene do idućeg saziva Sabora, samo prolongiraju postojeće povlastice.

Bandić je predložio danas da nitko ne dobije povlaštenu saborsku mirovinu ukoliko je proveo manje od četiri godine u Saboru, ukoliko nema barem dvadeset godina radnoga staža na drugom poslu te navršenih 55 godina starosti za žene i 60 za muškarce a iznos te mirovine trebao bi biti usklađen s ostalim mirovinama u zemlji.

Bandić ističe da zastupnički mandat u Saboru doživljava kao čast a ne kao priliku za ostvarivanje visoke plaće i dodatnih pogodnosti pa se zauzima za to da se saborskim zastupnicima smanji plaća na razinu dvije prosječne hrvatske plaće. Na taj će način osjetiti kako uistinu živi Hrvatska, a što će im ujedno biti i poticaj da se odlučnije zauzmu za napredak zemlje, a ne da se iscrpljuju u besplodnim prepucavanjima pred saborskim TV kamerama ili da drijemaju u saborskim klupama, navodi Bandić.

Zagrebački gradonačelnik drži da je kvaliteta takvog saziva Sabora rezultat postojećega izbornog sustava, koji omogućava stranačkim liderima da kroje liste prema vlastitim preferencijama pa se zauzimam za promjenu postojećega izbornog sustava i uvođenje tzv. otvorenih lista, kako bi hrvatski građani imali priliku birati najbolje ljude koji će ih zastupati, a ne stranke, koje, drži, protežiraju podobne, a ne sposobne.

(Hina) pp/xmvr yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙