FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 13. travnja 2011. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 4,30 sati

ZAGREB - Hrvatski sabor danas zasjedanje nastavlja raspravom o prijedlogu potvrđivanja Memoranduma o razumijevanju s Europskom unijom o sudjelovanju Hrvatske u programu Interoperabilna rješenja za europsku javnu upravu (ISA). Memorandumom se uređuju opća načela, rokovi i uvjeti sudjelovanja Hrvatske u programu ISA za dodjelu financijske i druge pomoći Unije kojom bi se uspostavilo ili poboljšalo međusobno pružanje prekograničnih usluga državne uprave i drugih tijela javne vlasti u Hrvatskoj i državnih uprava članica EU te prekogranično pružanje usluga državne uprave domaćim i inozemnim osobama iz država članica. Memorandum o razumijevanju predstavlja pravnu osnovu koja omogućava Hrvatskoj sudjelovanje u aktivnostima u okviru programa ISA. Financijski doprinos Hrvatske za sudjelovanje u tom programu iznosi za 2011. godinu 39.386 eura, za 2012. godinu 50.748 eura, za 2013. godinu 71.312 eura, za 2014. godinu 88.770 eura, a za 2015. godinu 118.537 eura. Dio članarine za 2011. godinu, 75 posto iznosa, bit će sufinancirano iz fonda Europske unije IPA TAIB, dok će ostatak članarine sufinancirati Hrvatska. Za sudjelovanje Središnjeg državnog ureda za e-Hrvatsku u programima EU u državnom proračunu za 2011. osigurana su sredstva u iznosu od 259.000 kuna, dok će preostala sredstva u iznosu od 172.510 kuna biti osigurana iz fondova EU. Programska osnova programa ISA utvrđena je Odlukom Europskog parlamenta i Vijeća od rujna 2009. godine, a predviđeno trajanje programa je od 2010. do 2015. godine. Memorandum o razumijevanju potpisan je u Bruxellesu, 26. siječnja ove godine.

ZADAR - Iz Pakoštana su jučer u na trodnevno hodočašće do Knina krenuli članovi braniteljske Udruge "Lučonoše Domovinskoga rata". U tri dionice po 30 kilometara, za svakog optuženog generala u Haagu po jednu, hodočastit će Ante Duvnjak i Ante Nadomir Tadić-Šutra, a na pojedinim dionicama pridružit će im se branitelji iz Benkovca, Kistanja i Knina. "Želimo upravo dan prije presude generalima Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku učiniti jedan mali korak prema cilju koji svi očekujemo toliko željno, a to je oslobađajuća presuda. Mi znamo da su oni pravednici i da će, ako Bog da, u petak ugledati svjetlo slobode koje su zajedno s braniteljima podarili Hrvatskoj i hrvatskome narodu", poručio je uoči samoga hodočašća Ante Nadomir Tadić-Šutra. Hodočasnike je ispratio načelnik pakoštanske općine Milivoj Kurtov, koji je rekao da su dobrodošle sve inicijative koje su dobronamjerne i podupiru generala Gotovinu. "Očekujem oslobađajuću presudu i sve osim toga bilo bi teško prihvatljivo", istaknuo je načelnik Kurtov. Ništa posebno unaprijed nećemo organizirati, ipak ćemo pričekati presudu, ali uvijek su najbolji događaji kada se spontano organiziraju i mislim da će se upravo to i dogoditi", dodao je. Dolazak na Trg dr. Ante Starčevića u Kninu predviđen je u četvrtak oko 23 sata, odakle će sa zapaljenim svijećama krenuti na kninsku tvrđavu na kojoj će šibenski biskup mons. Ante Ivas predvoditi molitveno bdijenje za generale u Hagu. Pod nazivom "Molitva za Antu i suuzničku braću" na kninskoj tvrđavi održat će se i kulturno-umjetnički program.

ZADAR - Nestali 28-godišnji ribar iz Sukošana, za kojim se već treći dan traga, u nedjelju rano ujutro u 2,36 sati sa svoga je mobitela nazvao Centar 112 tražeći pomoć, rekao je sinoć Hini pomoćnik ravnatelja Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) - glavni nadzornik sustava 112, Anto Zelić. "U Centru 112 razgovarali su s ribarom i saznali da nije ozlijeđen i da mu ne treba liječnička pomoć, te su ga uputili da nazove riječku Nacionalnu središnjicu za usklađivanje traganja i spašavanja na moru, što je ribar i učinio, minutu poslije, u 2,37 sati", izjavio je Zelić. "Provodimo provjeru postupanja i provjeru je li cijela procedura odrađena u skladu s standardnim operativnim postupcima za rad Centra 112", dodao je Zelić. Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture sinoć je priopćilo kako je potraga za B.P. iz Sukošana, koja još uvijek traje, počela u nedjelju, 10. travnja, kada je u 2,37 sati Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru (MRCC) zaprimila njegov poziv sa zahtjevom za tegljenje brodice tipa Pasara. "Mladić iz Sukošana zatražio je putem mobilnog telefona tegljenje brodice koja se, prema njegovim izjavama, nalazila uz obalu rta Sukošan, u neposrednoj blizini istoimenog svjetionika. Na izravan upit djelatnika u Nacionalnoj središnjici B.P. je odbio spašavanje rekavši da njegov život nije ugrožen, nego je zatražio pomoć u spašavanju brodice koja je, kako je naveo, bila nasukana", navodi Ministarstvo. Dodaje, kako mu je stoga, "Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru ponudila pomoć u kontaktiranju ovlaštene tvrtke za tegljenje s obzirom da se spašavanje imovine obavlja na komercijalnoj osnovi". "Zbog kontradiktornih izjava i informacija koje je tijekom poziva zaprimila Središnjica, te s obzirom da je stanje mora u navedenom akvatoriju bilo mirno, s vjetrom brzine 4 čvora iz smjera sjevero-istoka (NE), u skladu s Nacionalnim planom traganja i spašavanja ljudskih života na moru Nacionalna središnjica traganja i spašavanja na moru o istom je izvijestila nadležnu Lučku kapetaniju u Zadru radi pripravnosti i pozornosti u slučaju potrebe daljnjeg djelovanja", navodi Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. Ministarstvo je "u postupku prikupljanja svih relevantnih podataka o tijeku događanja i okolnostima nestanka osobe i kretanja brodice nakon gubitka svakog kontakta s B.P, a kako bi se ubrzala i u što skorije vrijeme okončala potraga", dodaje se u priopćenju.

ZAGREB - "Bolje da je nema, nego da je ima, ovakve kakva danas jest, naša Srebrenica, ni mrtvo ni živo u njoj boraviti ne može, Srebrenica - grad kojeg više nema", stihovi su bosanskohercegovačkog pjesnika Abdulaha Sidrana izrečeni na jučerašnjem predstavljanju monografije slika i grafika Mersada Berbera "Srebrenica". Riječ je o svojevrsnome slikovnom romanu, ciklusu slika i grafika s temom srebreničke tragedije, koju je Berber je izdao u vlastitoj nakladi. Govoreći o slikarevu pristupu toj velikoj tragediji, kada je srpska vojska tijekom rata u BiH u nekoliko dana ubila 8000 muškaraca Bošnjaka, predsjednik Matice hrvatske Igor Zidić ocijenio je da je u Berberovim slikama "zlodjelo našlo svog pjesnika". Berber, rekao je Zidić, govori samo o žrtvi, njegovi junaci su oni kojih više nema i uz koje nas veže naš emotivni život. Slikar je na taj način, zaključio je Zidić, u službi identiteta onih čiji su identitet željeli uništiti, i zato to nije ciklus slika posvećen samo muslimanskoj žrtvi, nego i svima drugima koji su maltretirani, ponižavani i ubijeni. Za teatrologa Petra Selema fascinantan je način na koji slikar izražava bol, pa tako ponekad izoliran predmet djeluje dramatičnije od cijelog prizora, poput očiju koje upozoravaju i zazivaju, cipele koja je nakada nekome pripadala, nečijih ruku itd. Knjiga je duboko potresno svjedočanstvo koje govori o jednom vremenu, o žrtvi jednoga grada koji je, smatra Selem, do danas ostao u crnoj rupi i izvan vremena, u svojoj smrti i patnji.

ZAGREB - Po najnovijem istraživanju Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) o informacijskoj tehnologiji, Hrvatska se po ICT konkurentnosti nalazi na 54. poziciji između 138 zemalja, u odnosu na prošlu godinu realno je izgubila tri pozicije, a za pet pozicija pala je u zadnje dvije godine te se nastavila udaljavati od "Top 50" zemalja na globalnoj ljestvici ICT konkurentnosti, pokazuju rezultati tog istraživanja koje je objavilo Nacionalno vijeće za konkurentnost (NVK). Najkonkurentnija ICT zemlja na svijetu i ove je godine Švedska, a prate je Singapur i Finska. Po desetom Globalnom izvješću o informacijskoj tehnologiji na vrhu ljestvice nisu zabilježene veće promjene te vodeća mjesta zauzimaju nordijske zemlje, SAD i Kanada. Međutim, ove su godine u Top 10 ušli tzv. azijski tigrovi, i to Tajvan na visoku 6. te Koreja na 10. poziciju. Trend izrazitog pogoršanja bilježe Mađarska (s 33. na 49. poziciju u 4 godine) i Slovačka (s 47. na 69. u odnosu na prošlu godinu). Od susjednih zemalja, najbolje je rangirana Slovenija na 34. poziciji, Crna Gora je na 44., Makedonija 72., Srbija je na 93. poziciji, a Bosna i Hercegovina na 110. mjestu. Posljednje mjesto u ovogodišnjem istraživanju ponovno je pripalo afričkoj državi Čad. Indeks mrežne spremnosti, na kojem se temelji istraživanje, obuhvaća tri dimenzije - opće poslovno, regulativno i infrastrukturno okruženje za ICT, zatim spremnost pojedinaca, poslovnog sektora i vlade za korištenje ICT-a te stvarno korištenje najmodernijih informacijsko-komunikacijskih tehnologija.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙