FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: spar
ZAGREB, 12. travnja 2011. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 21 sat

OSIJEK - Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku je nakon opsežne istrage podiglo optužnicu, pred Županijskim sudom u Osijeku, protiv dvojice državljana Republike Srbije, Aleksandra Vasiljevića (1938.) i Miroslava Živanovića (1949.), zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika u logorima Begejci, Stajićevo, Sremska Mitrovica, Niš i Stara Gradiška. U priopćenju objavljenom na internetskim stranicama Državnog odvjetništva RH (DORH) navode se samo inicijali dvojice srbijanskih državljana, okrivljenih za kaznena djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika u logorima. Županijsko Državno odvjetništvo u Osijeku u priopćenju navodi kako je "u ovom predmetu tijekom istrage ispitano 250 svjedoka od kojih su većina ratni zarobljenici, a kao svjedoci su saslušane osobe koje su sa hrvatske strane sudjelovale prilikom pregovaranja i razmjene. Pribavljena je opsežna dokumentacija o ozljedama zatočenih civila i ratnih zarobljenika. Također, tijekom kriminalističkog istraživanja kao i tijekom provođenja istrage pribavljana je dokumentacija (naredbe) JNA o organizaciji spomenutih logora, a ujedno je dio te dokumentacije pribavljen od Međunarodnog kaznenog tribunala za bivšu Jugoslaviju u Den Haagu. U okviru međunarodne pravne pomoći nadležno državno odvjetništvo je sudjelovalo u postupku ispitivanja okrivljenika A. V. pred Specijalnim sudom za ratne zločine Republike Srbije u Beogradu. Okrivljenici se nalaze na području Republike Srbije i nisu dostupni državnim tijelima Republike Hrvatske, a još je tijekom istražnog postupka okrivljenicima određen pritvor te je raspisana tjeralica", ističe Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku.

ZAGREB - Predsjednica Vlade Jadranka RH Kosor sastala se danas s predstavnicima 18 braniteljskih udruga iz Domovinskog rata utemeljenih na državnoj razini, a nakon sastanka, koji je ocijenila iznimno kvalitetnim, konstruktivnim i otvorenim, rečeno je kako je jedan od zaključaka da presude hrvatskim generalima Gotovini, Markaču i Čermaku u petak, 15. travnja, treba dočekati "mirno i dostojanstveno". Kosor je nakon sastanka rekla kako presude u petak, 15. travnja, treba dočekati mirno i dostojanstveno i da treba pokazati jedinstvo te sagledati sve činjenice i imati na umu da su te presude prvostupanjske. Naglasila je da prosvjedi pojedinih udruga i nemiri ne mogu ništa promijeniti. "Ono što je važno reći je da ne bi trebalo dopustiti bilo kakve slabosti bilo koga jer je Domovinski rat, kako to kaže i saborska Deklaracija, bio pravedan i obrambeni i oslobodilački rat", istaknula je Kosor. "Hrvatski branitelji su branili svoju zemlju i svoj dom, i to su činjenice kao što je činjenica da je Hrvatska bila žrtva krvave agresije", istaknula je. Poduprla je inicijativu udruga da se u Saboru održi rasprava o Deklaraciji o Domovinskom ratu, pri čemu je dodala kako su se složili da ta rasprava ne bi trebala biti do petka, 15. travnja. Međutim, nastavila je, složili smo se da raspravu u jednom trenutku treba održati i vlada će pripremiti elemente za raspravu s prvim i najvažnijim pitanjem, a to je poštuje li se Deklaracija o Domovinskom ratu i Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji. Jedan od sudionika sastanka, predsjednik udruge pripadnika gardijskih postrojba Ivica Tolić naglasio je kako u njegovoj udruzi nikada nitko nije sumnjao u nevinost optuženih generala. Istaknuo je kako vjeruje da je obrana uspjela pobiti sve teze optužbe i da će presude biti pozitivne. Dodao je da njegova udruga neće prosvjedovati, ali će se odazvati pozivu biskupa na molitvu za generale. Predsjednik udruga obitelji zatočenih i nestalih Ivan Pšenica izrazio je zadovoljstvo današnjim sastankom i zaključcima, dodajući da prosvjedi dovode do destabilizacije društva. Pšenica vjeruje da je obrana generala u Haagu uspjela pobiti sve teze optužbe te da će presuda biti oslobađajuća. Predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata Josip Klemm najavio je da će ta udruga kao i drugi branitelji dan uoči presude, 14. travnja, u 17 sati organizirati mimohod potpore hrvatskim generalima u Haagu. "Ovaj mimohod je potpora generalima i njihovim obiteljima, i time ne želimo komentirati rad Haaškog suda", istaknuo je. Predsjednik HVIDR-e Josip Đakić također smatra da su hrvatski generali nevini i da su vodili Hrvatsku vojsku i policiju u pravednome i osloboditeljskome Domovinskom ratu te da je obrana dokazala njihovu nevinost.

ZAGREB - Komisija Hrvatske biskupske konferencije (HBK) "Iustitia et pax" danas je u izjavi o međunarodnom sudu za ratne zločine u Haagu apelirala na hrvatske građane da po objavljivanju presude hrvatskim generalima zadrže mir i dostojanstvo. "Kao što smo pozvali vjernike da mole i poste za pravednu odluku, apeliramo na hrvatske građane da po objavljivanju presude zadrže mir i dostojanstvo", stoji u izjavi koju je predstavio tajnik Komisije HBK Gordan Črpić. Komisija HBK ističe kako je na izjavu potaknuta događajima koji slijede za nekoliko dana, a to su najavljene presude hrvatskim generalima koji su oslobodili Hrvatsku od srpske agresije u osloboditeljskom ratu, a koji bi mogli imati nesagledive posljedice za našu zemlju i njezinu budućnost i koji bi mogli povrijediti pravdu i stoga dugoročno ugroziti mir. Predsjednik Komisije HBK, biskup, mons. Vlado Košić je na konferenciji za novinare u Tajništvu HBK na upit hoće li "Iustitia et pax" objaviti novu izjavu za javnost nakon presude generalima, odgovorio kako o tome zasad nisu donijeli stajalište. Podsjetio kako su ranije dali dvije izjave na tu temu i to 2005. te povodom presude zločincu Šljivančaninu. "Hrvatski je narod očekivao da će spomenuti Sud ad hoc (ICTY) sa sjedištem u Haagu u svom djelovanju poći od činjenice da je Hrvatska bila napadnuta, razorena, okupirana te da su nad njezinim građanima od strane Srbije počinjeni ratni zločini, zločini protiv čovječnosti i zločini genocida za što će počinitelji biti kažnjeni", napominje u izjavi Komisija HBK. Navodi i probleme na koje, po njezinu mišljenju, sud u Haagu nije uspio primjereno odgovoriti. "Sud u Haagu nije adekvatno vrednovao činjenicu da je Hrvatska bila žrtva srpske agresije", stoji u izjavi Komisije HBK. Sudu zamjera i što se za počinjene zločine na našem području sudi samo pripadnicima autohtonih naroda koji tu žive, a unaprijed se, kaže, aboliralo pripadnike drugih naroda koji su također nosili na ovom području u vrijeme ratnih djelovanja bilo političku bilo vojnu odgovornost. "Iustitia et pax" smatra i da je sud uspostavio kriterije koji ne vrijede univerzalno, već partikularno i parcijalno. "Tako se dogodilo da u 21. stoljeću, pod okriljem Vijeća sigurnosti UN-a imamo instituciju u kojoj veliki sude malima po kriterijima koji ne vrijede za velike. Kada bi se kriteriji ovog suda primijenili na generale i političare naroda sudaca i tužitelja u procesu, mnogi bi generali i političari tih naroda bili optuženi po zapovjednoj odgovornosti, za prekomjerno granatiranje, neselektivno granatiranje, udruženi zločinački pothvati", navodi u izjavi komisija HBK i pita nije li to opasan pravni presedan i ne otvara li prostor za opasno širenje novih nepravdi u svijetu.

ZAGREB - Saborski Odbor za pravosuđe jednoglasno je danas podržao vladin prijedlog izmjena Zakona o Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK), kojim se, na temelju primjedbi Europske komisije, uvodi kontrola odbačaja USKOK-ovih kaznenih prijava. Po mišljenju stručnjaka Europske komisije, sporno je to što u slučaju odbačaja kaznenih prijava za korupciju i organizirani kriminalitet nije osigurana kontrola odluka USKOK-a u slučajevima kada nema oštećenika. Naime, u slučajevima kada nema oštećenika, već samo postoji osoba koja je podnijela kaznenu prijavu ili se radi o slučajevima kada nije podnesena kaznena prijava već je USKOK sam na osnovu svojih ovlasti odlučio pokrenuti postupak upisom prijave u upisnik kaznenih prijava, takve kontrole nema. Stoga se zakonskim izmjenama uvodi rješenje po kojemu će o odbačaju kaznene prijave iz nadležnosti USKOK-a u prvom stupnju odlučivati Kolegij USKOK-a, u kojemu sjede ravnatelj tog ureda i njegovi zamjenici, a u drugom stupnju Odjel za nadzor Državnog odvjetništva (DORH). Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković je na sjednici Odbora napomenuo da je uvođenje takve kontrole i jedno od podmjerila za zatvaranje pregovaračkog Poglavlja 23. No, dio članova Odbora nepotrebnim smatra da o odbačaju kaznene prijave odlučuje Odjel za nadzor DORH-a, budući da, kako ocjenjuju, već postoje dva stupnja - USKOK-ova odluka o odbačaju te Kolegij. Odbor je potom dao jednoglasnu potporu predloženim zakonskim izmjenama.

ZAGREB - Istaknutim pravnicima Mladenu Žuveli, Ivi Grbinu i Branku Smerdelu danas su u Preporodnoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti znanosti uručena prva priznanja Zaklade "Dr.sc. Jadranko Crnić" za doprinos pravnoj struci i vladavini prava. Umirovljenom sucu Ustavnog suda i Vrhovnog suda Mladenu Žuveli dodijeljena je nagrada "Dr.sc. Jadranko Crnić" za iznimna postignuća u pravnoj struci te osobit doprinos vladavini prava u Republici Hrvatskoj. Umirovljeni sudac Vrhovnog suda Ivo Grbin je za knjigu "Zakon o parničnom postupku" dobio priznanje Zaklade za pravno djelo od osobite važnosti za unaprjeđenje pravne struke, a Branko Smerdel, redovni profesor i predstojnik katedre Ustavnog prava na zagrebačkom Pravnom fakultetu, je za rad "Temeljne značajke ustavnog poretka Republike Hrvatske na 20. obljetnicu Božićnog ustava" dobio priznanje Zaklade za rad od osobite važnosti za pravnu struku u Republici Hrvatskoj u 2010. Predsjednik Zaklade "Dr.sc. Jadranko Crnić" Zoran Pičuljan podsjetio je da je ona osnovana u sjećanje na Jadranka Crnića, prvog predsjednika Ustavnog suda u samostalnoj Hrvatskoj, velikog hrvatskog pravnika i humanista, u cilju promicanja izvrsnosti u pravnoj struci i doprinosa promociji vladavine prava u RH. Pičuljan je kazao kako i danas, više sedam stoljeća nakon Vinodolskog zakonika, hrvatsko pravo ne prestaje biti dio europskog, a dokaz tome je i nedavni ogromni uspjeh studenta zagrebačkog Pravnoga fakulteta koji su pobijedili na natjecanju "European Law Moot Court". "Na određeni način ti su mladi ljudi svojevrsna poveznica hrvatske tradicije i moderniteta, te zoran pokazatelj kontinuiteta europske kvalitete hrvatskog prava", kazao je Pičuljan.

ZAGREB - Javne nabave u Hrvatskoj u prosjeku iznose 40 milijarda kuna na godinu, a po po procjenama Europske komisije, u Hrvatskoj i zemljama EU-a deset posto novca može se izgubiti na korupcijskim rizicima, upozoreno je na današnjoj sjednici Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe strategije suzbijanja korupcije. Stoga je, kako je rečeno, u Hrvatskoj potrebno uspostaviti okvir koji će onemogućiti prelijevanja javnog novca u privatne džepove. Po podatcima iz izvješća o provedbi antikorupcijskih mjera u području odgovornosti uprave za sustav javne nabave ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, koje je podnio državni tajnik u ministarstvu Robert Markt, u 2010. kroz postupak javne nabave prošlo je 20 milijarda kuna. Osvrnuvši se na sadržaje natječaja, članica vijeća Smiljana Škugor-Hrnčević napomenula je kako se u natječajnoj dokumentaciji nerijetko traži iskustvo. Time se, po njezinim riječima, automatski isključuje onaj tko sa svojom uslugom izlazi prvi put. Govoreći o novom zakonu o javnoj nabavi, koji je u javnoj raspravi, državni tajnik Markt je kazao kako zakon uvodi mogućnost ekonomski najpovoljnije ponude. Predsjednik vijeća Željko Jovanović izrazio je zadovoljstvo unaprjeđenjem sustava javne nabave i u zakonodavnom i u institucionalnom smislu, no zabrinjava ga, kako je rekao, „velik broj žalbi radi žalbi“. Time bi se trebalo pozabaviti u novom zakonu o javnoj nabavi, jer su žalbe ujedno i trošak, poručio je. Podnoseći izvješće o provedbi antikorupcijskih mjera u području odgovornosti Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave, predsjednica te komisije Vlasta Pavličević kazala je kako je od 2004. do 2007. bilo podnošeno oko 700 žalbi na godinu. Zatim se to naglo povećalo pa ih je 2008. bilo 1020, u 2009. godini 1422, 2010. - 1919, a ove godine s jučerašnjim danom bilo ih je 517. Nacionalno vijeće za praćenje provedbe strategije suzbijanja korupcije prihvatilo je jednoglasno izvješće o provedbi antikorupcijskih mjera u području odgovornosti ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, izvješće o provedbi antikorupcijskih mjera u području odgovornosti državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave te izvješće o provedbi antikorupcijskih mjera u području odgovornosti ureda za središnju javnu nabavu.

ZAGREB - Predsjednik saborskog Odbora za zdravstvo Andrija Hebrang danas je neistinama i perfidnim manipulacijama nazvao medijske napise po kojima se u nekoliko godina utrostručila cijena gradnje i opremanja novog Centra za transplataciju organa KB Merkur. " 'Nacional' nastavlja rat protiv hrvatskog zdravstva", izjavio je Hebrang (HDZ) na početku sjednice saborskog Odbora za zdravstvo, odbacivši napise tog tjednika da je cijena izgradnje i opremanja 1600 četvornih metara bolničkog prostora cijena neopravdano s 200 milijuna eura porasla na 300 milijuna. "To je napad na hrvatsko zdravstvo, to je kriminalno djelo", ocijenio je Hebrang, te u ime KB Merkur, gdje obavlja poslove radiologa specijalista, najavio tužbu protiv tjednika. Naglasio je da autor teksta raspolaže potpuno netočnim informacijama jer je, tvrdi, ukupan iznos samo podijeljen s četvornim metrima, a nije u obzir uzeto i opremanje starog bolničkog prostora od 5.000 "kvadrata". Odbor za zdravstvo je u prvom čitanju podržao paket zakona iz područja socijalne skrbi - prijedloge zakona o djelatnosti socijalnog rada, o edukacijsko-rehabilitacijskoj djelatnosti, o logopedskoj djelatnosti te o socijalno-pedagoškoj djelatnosti. Članovi Odbora u raspravi su pozivali na razmatranje stavova, odnosno primjedbi strukovnih udruga na predložene zakone do izrade njihovog konačnog teksta. Najspornijom su se pokazale odredbe koje razlikuju prvostupnike, odnosno socijalne radnike koji nisu diplomirali prema bolonjskom procesu, i magistre. Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Ante Zvonimir Golem istaknuo je kako zakon mora razlikovati prvostupnike, koji rade po nalogu i pod nadzorom magistara, od onih koji su stekli diplomu. Odbor je jednoglasno podržao prijedlog izmjena Zakona o kemikalijama, koji se usklađuje s direktivama EU.

ZAGREB - Predsjednik HNS-a Radimir Čačić izjavio je danas kako postoji potpuni konsenzus da se bolje i pravednije društvo temelji na snažnom i uspješnom gospodarstvu. Potrebno je ostvariti porast zapošljavanja kroz snažan gospodarski rast i racionalniju i učinkovitiju državu, rekao je Čačić na HNS-ovu okruglom stolu "Ekonomska zbilja i kako dalje" govoreći o aspektima fiskalne i monetarne politike, investicijama i reformi države. U vezi s porezno-monetarnim reformama, naglasio je potrebu snažnog poticanja investicija raznim mjerama, poput oslobađanja od poreza na reinvestiranu dobit i snažnoga poreznog opterećenja na izvlačenje dividende. Kad je riječ o investicijama, rekao je, "potrebno je uvođenje vertikalnog odlučivanja", što znači da nema prepreka ulaganjima većim od 20 milijuna eura. Vezano uz reformu države, potrebna je reforma regionalnog sustava i sposobnost realizacije novca iz Europske unije te reforma radnog zakonodavstva, rekao je Čačić. SDP-ov ekonomski strateg Branko Grčić zauzeo se za državni intervencionizam utemeljen na poreznom rasterećenju gospodarstva, izravnim potporama novom zapošljavanju i investicijama i novim državnim investicijskim projektima, posebno u energetici, transportu i logistici, što je prioritet hrvatske države. Upozorio je na nisku bruto dodanu vrijednost u većini hrvatskih gospodarskih grana i naglasio da to žele popraviti jer je potrebno restrukturirati gospodarstvo, a to je dugotrajan proces. Nezaposlenost je pokazatelj uspješnosti (gospodarske) strategije i programa, i ne može se riješiti s nekoliko mjera, nego sustavno, rekao je. Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever najavio je da će sindikati 1. svibnja objaviti svoj program mjera za izlazak iz gospodarske krize, pri čemu je napomenuo kako poslovne banke kroz krizu prolaze neokrznute čuvajući dobit po svaku cijenu, opterećujući sadašnje i buduće kredite.

ZAGREB - U Hrvatskoj je potrebno potaknuti korištenje ekološki prihvatljivijih vozila kroz stvaranje sustava, zaključeno je danas na okruglome stolu "Trošarine na vozila i poticanje uporabe vozila koja manje zagađuju okoliš" koji je organizirao Savjet za zaštitu okoliša SDP-a. Politika kakva je u Hrvatskoj trenutačno na snazi ne potiče korištenje ekološki prihvatljivijih vozila bez obzira na to je li riječ o električnim vozilima, hibridima, ili o vozilima na fosilna goriva, ali koja imaju znatno prihvatljivije, niže emisije CO2, rekla je predsjednica Savjeta za zaštitu okoliša SDP-a Mirela Holy. Ocijenila je kako je "potrebna velika korekcija politike u smislu poticaja usmjerenih prema onim vozilima koja su prihvatljivija za okoliš". Dodala je da se to najlakše može realizirati kroz politiku trošarina i da bi trošarine trebale biti niže za tehnološki naprednija vozila koja manje onečišćuju okoliš. Kazala je da vlada treba biti primjer građanima, a dužnost ministra ili ministrice zaštite okoliša obvezuje na korištenje ekološki prihvatljivog vozila bez obzira na to je li riječ danas o hibridu ili sutra o električnom vozilu. Također, rekla je Holy, sva vozila koja ubuduće bude nabavljala vlada treba birati tako da ona budu prihvatljiva u ekološkom smislu, to jest da imaju niže emisije CO2.

ZAGREB - Za nestalim 28-godišnjakom iz Sukošana, koji je nestao pošto je u subotu uvečer isplovio na brodici na ribarenje još se traga, a u potragu će se danas uključiti i pet koćarica, propćilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. S obzirom na to da je na navedenu području zabranjeno koćarenje, Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru zahtjev je uputila ribarskoj inspekciji Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja. Namjera je koćama pretražiti morsko dno na području od tri nautičke milje sjeverno i tri nautičke milje južno od svjetionika u sukošanskoj lučici te dno na sredini Pašmanskog kanala. Mogući ulov ribe bit će darovan u humanitarne svrhe. I treći dan u potragu za nestalim mladićem uz lučku kapetaniju i policiju uključen je velik broj privatnih brodica sa zadarskog područja. Petmetarska brodica, na kojoj je mladić u subotu isplovio, pronađena je u nedjelju ujutro kod Ždrelca, oko 200 metara od obale otoka Ugljana, ubrzo pošto je mladićev otac prijavio sinov nestanak.

KOPRIVNICA - Na Općinskom sudu u Koprivnici danas je počelo suđenje Dušku Borojeviću (1964.) iz Koprivnice, optuženu da je u aferi Finance Forex unazad nekoliko godina nagovarao potencijalne ulagače da ulažu novac u tu međunarodnu tvrtku koja je prihode ostvarivala na međunarodnom tržištu devizama okupljajući male ulagače. Svjedoci, žrtve afere Forex, kazali su danas da se Borojević predstavljao kao zastupnik tvrtke te je obećavao i do vrtoglavih 30 posto mjesečnih kamata na uložen novac. Svojim je klijentima govorio da do uložene glavnice i kamata mogu doći u svakom trenutku šest mjeseci nakon početna ulaganja. Liljana Ledinko, koja je nakon Borojevićevih uzastopnih telefonskih poziva uložila u Forex 16.000 eura, izjavila je da je novac uložila u početku 2009., a već je u travnju američka vlada blokirala Forexov račun i ona ostala bez svoje ušteđevine. Krunoslav Jajetić, koprivnički obrtnik, kazao je da je uložio 14.000 eura nakon polugodišnjeg Borojevićeva nagovaranja, a na to se odlučio, tvrdi, zato što mu je optuženik usmeno zajamčio da može uzeti svoju glavnicu u svakom trenutku, umanjenu za šest posto ako novac povuče u prvih šest mjeseci od početna ulaganja. Manju svotu Jajetić je uspio vratiti, ali tek nakon uzastopnih poziva Borojeviću i prijetnje sudom. Neki od svjedoka rekli su da su novac davali optuženiku na ruke.

OSIJEK - Iz osječkog pritvora danas popodne pušten je Ivan Komak, kojemu je određen jednomjesečni pritvor zbog sumnje u zlouporabu položaja i ovlasti te pranja novca u Osječkoj pivovari d.d., potvrdio je glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku sudac Miroslav Rožac. Po njegovim riječima županijski je sud danas popodne dobio dokument u kojem je vidljivo da Komak nije više direktor Osječke pivovare te da više ne može ponoviti kazneno djelo kao direktor. Postupak, u kojem je Ivan Komak, kao direktor Pivovare, osumnjičen da je protuzakonito stekao više od pet milijuna kuna, a mali dioničari koji su pogodovali njegovim nezakonitim radnjama više od 700.000 kuna, nastavlja se. Nakon izlaska iz pritvora Komak je izjavio da će i dalje dokazivati neutemeljenost optužnice. Osim Komaka u pritvoru su bili i članovi nadzornog odbora Osječke pivovare, njegov sin Ivica Komak, kći Andreja Komak i član NO-a Domagoj Njegovan. Oni su iz pritvora pušteni 4. travnja, s obrazloženjem da su ispitani svi svjedoci u tom postupku na koje bi mogli utjecati boravkom na slobodi. Također, osumnjičeni su za zlouporabu ovlasti i pranje novca. U pritvoru je ostao provokrivljeni direktor "Pivovare" Ivan Komak (61), koji mu je 22. ožujka određen na mjesec dana zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙