FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU sankcionira 32 iranska dužnosnika

Autor: mtro
LUXEMBOURG , 12. travnja 2011. (Hina/AFP) - Europska unija u utorak je na sastanku svojih ministara vanjskih poslova u Luxembourgu zaledila imovinu i zabranila izdavanje viza za 32 iranska dužnosnika zbog upletenosti u kršenja ljudskih prava u Iranu.

"Iranski dužnosnici su uglavnom članovi pravosudnog aparata ili osobe za koje mislimo da su izravno upletene u represiju protiv aktivista za ljudska prava i protivnika režima na vlasti u Teheranu", precizirao je britanski ministar vanjskih poslova William Hague.

Europski ministri vanjskih poslova razgovarali su u ožujku o načelu preuzimanja stajališta Sjedinjenih Država koje su u rujnu 2010. donijele odluke o ciljanim mjerama protiv počinitelja kršenja ljudskih prava u Iranu.

EU je tada izrazila "duboku zabrinutost zbog pogoršanja stanja ljudskih prava" u Iranu.

Iran je već bio izložen sankcijama EU zbog svog nuklearnog programa.

Krajem rujna 2010., Washington je optužio osam iranskih čelnika za teška kršenja ljudskih prava tijekom prosvjeda potaknutih sumnjama u lažiranje predsjedničkih izbora u Iranu 2009., među kojima je nekoliko ministara i bivših ministara, posebice šef Čuvara revolucije Mohamad Ali Džafari i bivši državni tužitelj Tehrana Said Mortazevi.

(Hina) xtm ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙