FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Suborci "Puma" ne znaju ništa o zločinima

Autor: sobr
ZAGREB, 11. travnja 2011. (Hina) - Na suđenju bivšim pripadnicima 7. gardijske brigade "Pume", optuženima da su u akciji "Maestral" 1995. strijeljali srpske zarobljenike, danas su svjedočila trojica njihovih suboraca koji su izjavili da ne znaju ništa o zločinu, a jedan od njih je kazao da je vidio pretučene zarobljenike i poslije čuo da je u jednog od njih pucao drugooptuženi Tihomir Šavorić.

Svjedok Branko Žeželj ostao je pri svojem iskazu u istrazi kad je izjavio da je vidio petoricu pretučenih zarobljenika te da ga je njihov izgled potresao. Kazao je i da su stražari bili toliko uplašeni da je zaključio kako se "nešto strašno dogodilo".

Poslije je od suborca čuo da je drugooptuženi Šavorić pucao u jednog od zarobljenika.

Bivši načelnik obavještajnih poslova u "Pumama" Željko Hučić izjavio je da ne zna ništa o strijeljanju šestorice zarobljenih vojnika Republike Srpske u Mliništima i Halapićima, čiju je likvidaciju, po optužnici, naredio ratni zapovjednik 7. gardijske brigade general Ivan Korade.

Kad mu je sudsko vijeće predočilo izjavu svjedoka Marinka Švende da je i on uz Koradea i ostale ispitivao zarobljenike, Hučić je rekao da nije ni ispitivao ni vidio zarobljenike, a da je za zločin prvi put čuo u tijeku kriminalističkog istraživanja prije dvije godine.

Isto je izjavio i bivši savjetnik za Sigurnosno-informativnu službu (SIS) u "Pumama" Josip Delija koji je izjavio da ne zna tko je zarobljenike doveo u Halapiće niti tko ih je ispitivao. Koradea je opisao kao bahatu osobu koji se prema drugima ponašala podcjenjivački.

Za ubojstvo zarobljenika u blizini Glamoča u Bosni i Hercegovini optuženi su brigadir Emil Črnčec, bivši zamjenik načelnika Operativne uprave Glavnog stožera HV-a, Tihomir Šavorić, koji je nakon rata izabran za gradskog vijećnika u Ivancu, Anto Novačić, Robert Precehtjer, Nenad Jurinac, Goran Gaća i Robert Bevak.

Suđenje se nastavlja 18. travnja.

(Hina) xso yso

An unhandled error has occurred. Reload 🗙