FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izbori u Peruu

Autor: akoz
LIMA, 10. travnja 2011. (Hina/Reuters) - Peruanci u nedjelju glasuju u prvom krugu predsjedničkih izbora kako bi izabrali novog čelnika države između favoriziranog kandidata ljevice Olante Humale i troje kandidata iza kojih stoje poslovni krugovi.

Očekuje se da glasači slabijeg ekonomskog stanja donijeti pobjedu Humali (48), bivšem časniku vojske, no unatoč tome što po anketama vodi za devet posto ishod vjerojatnog drugog kruga je neizvjestan.

Za mjesto njegova protukandidata u drugom krugu 5. lipnja nadmeću se bivši predsjednik Alejandro Toledo, bivši premijer Pedro Pablo Kuczynski i zastupnica Keiko Fujimori, kći bivšeg predsjednika Alberta Fujimorija koji je u zatvoru. Ankete pokazuju da uz Humalu najviše izgleda za ulazak u drugi krug ima Fujimori (35).

Dvadeset milijuna Peruanaca s pravom glasa u nedjelju glasuje i za 130 zastupnika u Kongresu.

Humalini kritičari strahuju da bi on mogao unazaditi rezultate višegodišnjih reformi koje su pretvorile Peru u jednu od najbrže rastućih zemalja, ali je istodobno trećina Peruanaca završila u posvemašnjem siromaštvu.

Istraživanja raspoloženja birača pokazuju da Humalu podržava do 29 posto birača što je nedovoljno za pobjedu u prvom krugu.

Humala se u predizbornoj kampanji predstavljao kao ljevičar nalik na bivšeg brazilskog predsjednika Luiza Inacija Lulu da Silvu iako ga mnogi birači doživljavaju kao tvrdolinijaša s autoritarnim stilom koji je izgradio kao pukovnik u peruanskoj vojsci.

Fujimori, glavna Humalina protivnica, po analitičarima također ima svojih loših strana. Ona je kći bivšeg predsjednika Alberta Fujimorija koji je trenutno u zatvoru zbog korupcije i kršenja ljudskih prava počinjenih u obračunima s pobunjenicima tijekom 90-ih godina.

Književnik Mario Vargas Llosa, koji je izgubio na predsjedničkim izborima protiv starijeg Fujimorija 1990., smatra da nijedno od dvoje vodećih kandidata nije dobro rješenje za predsjednika Perua.

"To bi bila istinska katastrofa za Peru", kaže ovaj dobitnik Nobelove nagrade za književnost za Humalu i Fujimori.

Polovica peruanskih birača u istraživanjima javnog mnjenja ima negativno mišljenje o dvoje vodećih kandidata u predsjedničkoj utrci, pa analitičari ne isključuju mogućnost iznenađenja i plasiranja Toleda ili Kuczynskog u drugi krug.

Humala se na nacionalnoj pozornici pojavio 2000. kada je sa svojim bratom vodio kratkotrajnu vojnu pobunu protiv predsjednika Fujimorija zbog korupcije. Od tada se pokušava distancirati od svojih radikalnih stajališta kao i tadašnjeg političkog idola predsjednika Venezuele Huga Chaveza.

(Hina) xakoz ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙