FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slavonski Brod: otkrivena skulputra "Potjeh"

Autor: sbro
SLAVONSKI BROD, 8. travnja 2011. (Hina) - Skulptura "Potjeh", prva iz projekta "Brod - grad iz bajke" u sklopu kojega bi na raznim mjestima u gradu trebalo biti postavljeno ukupno osam skulptura - likova iz bajki Ivane Brlić-Mažuranić, otkrivena je na gradskoj šetnici uz rijeku Savu.

Autorica, akademska kiparica Ljubica Dragojević-Buble, pritom je istaknula: "Sretna sam što sam dio ove priče i jako sam zadovoljna kako se skulptura uklopila u prostor." Kiparica je izradila i skulpturu "Domaći" koja bi također ove godine trebala biti postavljena i otkrivena.

Skulpturu "Potjeh" otkrila su djeca brodskih škola, a zamjenik gradonačelnika Zoran Ivanović rekao kako je to najbolja najava tjedna dječjih svečanosti "U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić" koji uskoro počinje u Brodu.

Projekt "Brod - grad iz bajke" prvi put je predstavljen prije pet godina. Do sada je za njegovu provedbu iz gradskoga proračuna izdvojeno oko 1,7 milijuna kuna. Isplaćeno je svih šest autora. Sve su skulpture izrađene u glini te napravljeni kalupi da bi se, kao i Potjeh, mogle izliti u bronci, kaže jedan od idejnih začetnika projekta Tihomir Katančić.

Dodaje kako nije točna nedavna izjava brodskog gradonačelnika da za završetak projekta treba još četiri do četiri i pol milijuna kuna. To treba smanjiti za 80 posto, tvrdi Katančić.

Gradonačelnik Mirko Duspara kaže kako i dalje misli da je to dobar projekt, ali dinamika će ovisiti o proračunskim mogućnostima. "Moramo biti realni i shvatiti u kojem vremenu živimo. Obavili smo velik dio posla, ali nije sve išlo brzinom kako je zamišljeno. Ove godine ćemo postaviti još dvije manje skulpture", kazao je Duspara.

Na središnji gradski trg u Brodu, koji nosi ime slavne književnice Ivane Brlić-Mažuranić, danas je premješten njezin kip, rad kiparice Marije Ujević. Ta je skulptura do sada bila smještena ispred Kazališne i koncertne dvorane "Ivane Brlić-Mažuranić".

(Hina) xsbro yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙