FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Madrid posljednji od 57 zatvorenika s Kube

Autor: vrad
MADRID, 8. travnja 2011. (Hina/AFP) - Skupina trideset sedam kubanskih bivših političkih zatvorenika, posljednja koju je prihvatila Španjolska u sklopu dosad neviđenog postupka oslobađanja početog u srpnju 2010. pod španjolskim pokroviteljstvom, doputovala je u petak u Madrid posebnim letom.

Odmah po dolasku u madridsku zračnu luku Barajas, brigu o bivšim zatočenicima koji su bili u pratnji dvjestotinjak članova svojih obitelji, preuzele su humanitarne organizacije i autobusima ih prevezle u prihvatna središta.

Riječ je najvećoj skupini političkih zatočenika koja je stigla u Španjolsku po ugovoru, prvom takve vrste, koji su u srpnju zaključile kubanska vlada pod vodstvom Raula Castra i Katolička crkva, uz posredovanje Španjolske.

"Dolaskom ovih zatvorenika savjesti završava se proces oslobađanja koji je počeo 13. srpnja 2010.", priopćilo je španjolsko ministarstvo vanjskih poslova.

Taj ugovor je predviđao postupno oslobađanje 52 zatočenika od 75 uhićenih u 2003. tijekom vala represije nad političkim neistomišljenicima koji su osuđeni na teške kazne. Kubanska vlada je 23. ožujka oslobodila dvoje zadnjih zatočenika iz te skupine.

Fidel Castro je u ožujku 2003. naredio uhićenje 75 pripadnika oporbe pod optužbom da "surađuju" s američkim neprijateljem, što je uzrokovalo petogodišnji prekid suradnje s Europskom unijom.

Kuba koja je od 1962. pod američkim embargom smatra oporbu američkim plaćenicima.

Španjolska je objavila da je dosad pružila politički azil 41 kubanskom zatvoreniku.

(Hina) xvrad yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙