FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vlada prihvatila izvješće o provedbi istraživanja i procesuiranje ratnih zločina

Autor: mcur
ZAGREB, 8. travnja 2011. (Hina) - Hrvatska Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila Izvješće o provedbi Strategije za istraživanje i procesuiranje ratnih zločina počinjenih u razdoblju od 1991. do 1995. godine.

Republika Hrvatska kontinuirano poboljšava svoje aktivnosti vezano za procesuiranje predmeta ratnih zločina, kako onih u kojima su počinitelji poznati, tako i u onima u kojima se za počiniteljima još traga. Uspostava specijaliziranih odsjeka u županijskim državnim odvjetništvima, osnivanje odjela za ratne zločine na specijaliziranim sudovima čija nadležnost postaje obvezna, formiranje specijalnih policijskih timova dodatno će podignuti kvalitetu postupanja i procesuiranja u takvim predmetima, navodi se u priopćenju Ureda za odnose s javnošću Vlade Republike Hrvatske.

Vlada je prihvatila prijedlog zakona o potvrđivanju Ugovora između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Francuske Republike o uzajamnoj zaštiti klasificiranih podataka, s konačnim prijedlogom zakona.

Ovim prijedlogom zakona potvrđuje se navedeni Ugovor između ovih dviju zemalja, kako bi njegove odredbe u smislu članka 140. Ustava Republike Hrvatske postale dio unutarnjeg pravnog poretka RH. Ugovorom se uspostavlja pravni okvir za osiguranje zaštite klasificiranih podataka koji zajednički nastaju ili se razmjenjuju između ugovornih stranaka, utvrđuju se istoznačni stupnjevi tajnosti, obveze u pogledu nacionalnih mjera za zaštitu klasificiranih podataka, određuju se nadležna tijela za provedbu Ugovora, mehanizmi prijenosa klasificiranih podataka kao i postupanje s klasificiranim podacima, sadržane su posebne odredbe o klasificiranim ugovorima, uređuje se način ostvarivanja posjeta i sastanaka stručnjaka, postupanje u slučaju povreda sigurnosti kao i pitanje troškova nastalih u provedbi Ugovora.

Za provedbu ovog Zakona nije potrebno osigurati dodatna financijska sredstva u državnom proračunu RH. Člankom 4. Konačnog prijedloga Zakona utvrđuje se da na dan stupanja na snagu Zakona, Ugovor između Vlade RH i Vlade Francuske Republike o uzajamnoj zaštiti klasificiranih podataka nije na snazi te će se podaci o njegovom stupanju na snagu objaviti sukladno odredbi članka 30. stavka 3. Zakona o sklapanju i izvršavanju međunarodnih ugovora.

Vlada je donijela Odluku o rotaciji, broju i organizacijskoj strukturi pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u mirovnim misijama Ujedinjenih naroda. U travnju 2011. oavit će se redovita rotacija pripadnika OS RH koji sudjeluju u mirovnoj misiji Ujedinjenih naroda u Indiji i Pakistanu (UNMOGIP) i u mirovnu misiju uputit će se do 31. prosinca 2011. godine u svojstvu vojnih promatrača dva pripadnika Oružanih snaga. U svibnju i lipnju 2011. godine izvršit će se redovita rotacija pripadnika Oružanih snaga na Golanskoj visoravni (UNDOF) i u mirovnu misiju uputit će se na rok do sedam mjeseci 93 pripadnika OS-a.

Prihvaćeno je Izvješće o radu Povjerenstva za azil za 2010. Tijekom te godine Povjerenstvo je riješilo 57 predmeta, odnosno žalbi izjavljenih protiv prvostupanjskog rješenja Ministarstva unutarnjih poslova. U 15 predmeta Povjerenstvo je donijelo rješenje kojim se postupak obustavlja, u 36 predmeta donijelo je odluku da se žalba odbija, u četiri predmeta tražiteljima azila odobrila se supsidijarna zaštita, a dva azila je odobrilo. Tijekom 2010. ukupno je 259 osoba podnijelo zahtjev za azil, što je u odnosu na 2009., kada je bilo ukupno 120 zahtjeva, više nego udvostručen broj zahtjeva.

Vlada je upoznata s Protokolom između Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine o provedbi Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara BiH o predaji i prihvatu osoba kojih je ulazak ili boravak nezakonit, potpisanim 11. ožujka 2011. u Opatiji.

(Hina) xpp ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙