FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Peruanci u nedjelju biraju predsjednika

Autor: spuc
LIMA, 8. travnja 2011. (Hina/Reuters) - Peruanci u nedjelju izlaze na predsjedničke izbore na kojima se, prema istraživanjima raspoloženja birača, očekuje da će ljevičar Ollanta Humala (48), u prvome krugu ostvariti bolji rezultat od desničarke Keiko Fujimori (35), ali bi mogao izgubiti u drugom krugu zakazanom za 5. lipnja.

Humalini kritičari strahuju da bi on mogao unazaditi rezultate višegodišnjih reformi koje su pretvorile Peru u jednu od najbrže rastućih zemalja, ali je istodobno trećina Peruanaca završila u posvemašnjem siromaštvu i mnogi bi mogli podržati bivšeg pripadnika peruanske vojske na izborima.

Istraživanja raspoloženja birača pokazuju da Humalu podržava do 29 posto birača što je nedovoljno za pobjedu u prvom krugu, a sedam posto manje Peruanaca podržava Fujimori, zastupnicu u peruanskom parlamentu i kćer bivšeg predsjednika Alberta Fujimorija.

Peruanska valuta sol, čija je vrijednost počela padati s rastom izgleda za Humalinu pobjedu, zaustavila je negativni trend pošto su analitičari procijenili da bi Fujimori, koju drže naklonjenijom tržišnoj ekonomiji, mogla poraziti Humalu u drugom krugu 5. lipnja.

Ministar financija Ismael Benavides kaže da su neki ulagači izrazili zabrinutost zbog mogućnosti da se u slučaju Humaline pobjede povećaju porezi na iskorištavanje rudnog bogatstva zemlje. Peru je vodeći proizvođač bakra, cinka, zlata i srebra i Humala je najavio da bi se porez na dobit od iskorištavanja tih rudača mogla povećati s 30 na 40 do 45 posto.

Humala se u predizbornoj kampanji predstavljao kao ljevičar nalik na bivšeg brazilskog predsjednika Luiza Inacija Lule da Silve iako ga mnogi birači doživljavaju kao tvrdolinijaša s autoritarnim stilom koji je izgradio kao pukovnik u peruanskoj vojsci.

Fujimori, glavna Humalina protivnica, po analitičarima također ima svojih loših strana. Ona je kći bivšeg predsjednika Alberta Fujimorija koji je trenutno u zatvoru zbog korupcije i kršenja ljudskih prava počinjenih u obračunima s pobunjenicima tijekom 90-ih godina.

Njezini protivnici strahuju da bi mogla pomilovati svoga 72-godišnjeg oca koji je u bezobzirnim sukobima s parlamentom 90-ih godina potkopao demokratske stečevine zemlje. Ona je u vrijeme vladavine oca služila kao prva dama jer je njezin otac rastavljen.

Književnik Mario Vargas Llosa, koji je izgubio na predsjedničkim izborima protiv starijeg Fujimorija 1990., smatra da nijedno od dvoje vodećih kandidata nije dobro rješenje za predsjednika Perua.

Uz njih u predsjedničkoj su utrci i bivši predsjednik Alejandro Toledo, bivši premijer Pedro Pablo Kuczynski i bivši gradonačelnik Lime Lius Castaneda.

"To bi bila istinska katastrofa za Peru", kaže ovaj dobitnik Nobelove nagrade za književnost za Humalu i Fujimori. Llosa će svoj glas dati bivšem predsjedniku Alejandru Toledu, arhitektu peruanskog ugovora o slobodnoj trgovini sa Sjedinjenim Državama. Toledo je s vodeće pozicije na početku predizborne kampanje pao na četvrto mjesto, odmah iza Kuczynskog.

Polovica peruanskih birača u istraživanjima javnog mnjenja ima negativno mišljenje o dvoje vodećih kandidata u predsjedničkoj utrci, pa analitičari ne isključuju mogućnost iznenađenja i plasiranja Toleda ili Kuczynskog u drugi krug.

Humala se na nacionalnoj pozornici pojavio 2000. kada je sa svojim bratom vodio kratkotrajnu vojnu pobunu protiv predsjednika Fujimorija zbog korupcije. Od tada se pokušava distancirati od svojih radikalnih stajališta kao i tadašnjeg političkog idola predsjednika Venezuele Huga Chaveza.

(Hina) xps yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙