FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ustavni sud raspravlja o vjeroučitelju otpuštenom zbog civilnog braka

Autor: sobr
ZAGREB, 8. travnja 2011. (Hina) - Slučaj bivšeg vjeroučitelja Petra Travaša, koji je dobio otkaz zato što je sklopio civilni brak prije nego što je dobio rastavu prvog braka sklopljenog u Crkvi, danas se našao pred Ustavnim sudom koji će nakon javne rasprave odlučiti jesu li mu povrijeđena temeljna ljudska prava.

Uz ustavne suce i pravne stručnjake sa sveučilišta u Zagrebu i Rijeci na raspravi će govoriti i Travaš te predstavnici Hrvatske biskupske konferencije i državnih institucija.

Po rasporedu javne rasprave, uvodna bi izlaganja i osvrti na njih trebali trajati do 14 sati. Ustavni suci trebali bi nakon toga postavljati pitanja sudionicima javne rasprave, a završnu riječ iznijet će predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec.

To je prvi slučaj da Ustavni sud na javnoj raspravi razmatra pritužbu građana koji smatra da su mu povrijeđena ustavna prava, a do sada su se takve sjednice sazivale isključivo zbog rasprave o usklađenosti pojedinih zakona s Ustavom.

Posljednja javna rasprava održala se nakon zahtjeva bivšeg predsjednika Republike Stjepana Mesića i više od 80 tisuća građana koji su tražili ocjenu ustavnosti tzv. kriznog poreza.

Bivši vjeroučitelj Petar Travaš ostao je bez posla u kolovozu 2006. zato što je sklopio civilni brak prije nego što je dobio rastavu prvog braka sklopljenog u Crkvi.

Kanonski mandat, koji je na temelju ugovora sa Svetom Stolicom nužan za predavanje vjeronauka, ukinuli su mu katehetski uredi Hrvatske biskupske konferencije i Riječke nadbiskupije, nakon čega nije mogao predavati u opatijskoj Gimnaziji Eugena Kumičića i Hotelijersko-turističkoj školi.

Travaš se nakon toga žalio mnogim državnih institucija i u medijima je izjavljivao da je jedina osoba u Hrvatskoj koja je izgubila posao zbog stupanja u brak.

(Hina) xam yso

An unhandled error has occurred. Reload 🗙