FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Beograd: Nastavljen dokazni postupak na suđenju Veljku Mariću

Autor: ssai
BEOGRAD, 5. travnja 2011. (Hina) - Suđenje hrvatskom branitelju Veljku Mariću, optuženom pred vijećem za ratne zločine višeg suda u Beogradu za ratni zločin, nastavljeno je u utorak ispitivanjima svjedoka Alojza Fijele i Josipa Kisele, u nastavku dokaznog postupka, videovezom iz Županijskog suda u Osijeku.

Fijela i Kisela, inače negdašnji poznanici i susjedi ubijenog Petra Slijepčevića, ustvrdili su kako su prije rata poznavali njegovu obitelj te da su s njima bili u dobrim odnosima, dodajući kako nemaju izravnih spoznaja o Slijepčevićevu stradanju.

"O stradanju Slijepčevića ne znam ništa, jer tih dana nisam bio u selu", ustvrdio je Fijela, te dodao kako Marića nije znao prije ni tijekom rata, a da je poslije rata za njega znao da vozi kamion.

Svjedok Kisela naveo je kako se po selu pričalo da je Marić bio kod Slijepčevića u kući, te da je jednom prilikom vozio Anu Slijepčević, suprugu ubijenog Petra, koja mu je u razgovoru rekla "nije ga morao ubiti".

Upitan na koga je ona mislila kada je to rekla, svjedok je kazao kako je vjerojatno mislila na Marića, za kojeg je rekao da ga je znao iz viđenja.

Suđenje Mariću nastavljeno je nakon višemjesečne stanke, pošto je srbijanski prizivni sud potvrdio potkraj siječnja odluku prvostupanjskog suda da odbije zahtjev za izručenjem. To je bio drugi put da sud odlučuje o Marićevu slučaju, pošto je prvi put odlučeno da prvostupanjska odluka o njegovu neizručenju bude ukinuta i vraćena na ponovno razmatranje.

Marić se nalazi u pritvoru u Beogradu otkako je u travnju prošle godine uhićen na srbijansko-bugarskoj granici pod optužbom za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u listopadu 1991. u selu Rastovcu u grubišnopoljskoj općini.

Na početku suđenja 7. listopada Marić je pred spomenutim vijećem odbacio navode u optužnici, izjavivši da nije kriv. Dokazni postupak započet je 15. studenoga 2010. na suđenju u Beogradu, nakon čega je nastavak postupka odgođen do odluke o hrvatskom zahtjevu za izručenjem.

Optužnicom od 12. kolovoza 2010. Marić se tereti da je kao pripadnik hrvatskih oružanih postrojba, 77. grubišnopoljskoga samostalnog bataljuna, u akciji "čišćenja" sela Rastovca 31. listopada 1991., u vojnoj odori i naoružan ušao u kuću obitelji Slijepčević te hitcima iz automatske puške ubio Petra Slijepčevića u nazočnosti njegove supruge Ane.

U optužnici se tvrdi da su, tijekom oružanih sukoba na grubišnopoljskom području između hrvatskih postrojba i srpskih snaga, pripadnici hrvatskih postrojba u akciji "Otkos" u rujnu i listopadu 1991. u više organiziranih napada opljačkali i spalili više od 30 sela.

Srbijansko je odvjetništvo 1. studenog objavilo da je podnijelo zahtjev za provedbu još jedne istrage protiv Marića zbog sumnje da je u rujnu 1991. na grubišnopoljskom području počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika.

Nastavak suđenja očekuje se 30. svibnja.

(Hina) xdas ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙