FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministarstvo očekuje obavijest o Vučureviću uhićenju

Autor: amat
ZAGREB, 5. travnja 2011. (Hina) - Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske očekuje da će tijekom dana dobiti službenu obavijest o uhićenju ratnog gradonačelnika Trebinja Božidara Vučurevića, nakon čega će početi prikupljati dokumentaciju kako bi od Srbije, gdje je jučer uhićen, zatražila njegovo izručenje.

"Tijekom dana očekujemo službenu obavijest od strane Interpola, a zatim pristupamo prikupljanju dokumentacije", izjavila je Hini glasnogovornica Ministarstva pravosuđa RH Vesna Dovranić.

Dodala je kako će se u konkretnom slučaju postupak izručenja provesti po odredbama Europske konvencija o izručenju, Ugovoru o izručenju između Hrvatske i Srbije te hrvatskim propisima.

"Daljnji postupak i njegova brzina ovisiti će o tome hoće li Vučurević pristati na pojednostavljeni postupak izručenja", dodala je Dovranić.

Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku podiglo je u listopadu 2008. optužnicu protiv Vučurevića zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva na dubrovačkom području i uništavanja kulturnih i povijesnih spomenika između 1991. i 1995. Kao ratni gradonačelnik Trebinja tereti se za bombardiranje Dubrovnika tijekom agresije na Hrvatsku.

Srbijanska je policija Vučurevića uhitila jučer na prijelazu Karakaj između Zvornika (BiH) i Malog Zvornika (Srbija), po međunarodnoj tjeralici koju je raspisala Hrvatska.

Nakon uhićenja u Srbiji ga je saslušao dežurni istražni sudac i odredio mu pritvor, a prema pisanju srbijanskih medija, Vučurević ima samo bosanskohercegovačko držvljanstvo, što olakšava postupka izručenja.

(Hina) xam ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙