FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Libija: Nastavljeni sukobi oko Brege

Autor: bnov
BREGA, 1. travnja 2011. (Hina/AFP) - Sukobi između pobunjenika i snaga vjernih Moameru Gadafiju blizu naftnog postrojenja u Bregi, gradu na istoku Libije, nastavljeni su u petak, dok loše vrijeme već nekoliko dana ometa koaliciju u izvođenju zračnih napada.

Linija fronte tijekom jutra se nalazila u okolici Brege, ali se novinari prvi put nisu mogli približiti toj zoni iz Adždabije, 80 km udaljene od Brege. Zasad nije moguće iz neovisnih izvora doznati tko nadzire Bregu, strateški važan grad u kojemu se nalazi veliki naftni terminal.

Pobunjeničke snage tvrde da su u petak prema Bregi poslale svoje najbolje opremljene snage koje su naoružane i teškim topništvom.

Po riječima najvišeg američkog časnika, admirala Mikea Mullena, "najveći problem koalicije zadnja tri ili četiri dana su vremenske prilike".

"To je više od ostalog oslabilo ali ne i eliminiralo učinkovitost" zrakoplova zaduženih za napade koji ponekad ne mogu "dobro vidjeti ciljeve", objasnio je Mullen.

Meteorološke prilike dopustile su posljednjih dana Gadafijevim snagama da provedu protunapad prema istoku, budući da pobunjeničke snage nisu uspjele najbolje iskoristiti koalicijske zračne udare protiv Gadafijevih snaga.

(Hina) xbnš ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙