FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Švicarska: eksplozija bombe u uredu nuklearnih lobista

Autor: kgab
OLTEN, 31. ožujka 2011. (Hina/Reuters) - Dvije su osobe lakše ozlijeđene u eksploziji paketa bombe u uredu švicarskih nuklearnih lobista u gradu Oltenu u četvrtak, priopćila je policija.

Dvije zaposlenice Swissnucleara prevezene su u bolnicu s lakšim opeklinama i oštećenjem sluha, rekao je glasnogovornik policije dodajući da još nije utvrđeno tko je pošiljatelj paketa bombe.

Ranije ovoga mjeseca Švicarska je suspendirala proces odobravanja gradnje triju novih nuklearki kako bi se mogli ponovno razmotriti sigurnosni standardi nakon nuklearne krize u Japanu koju su prouzročili potres i tsunami.

Swissnuclear navodi da je njegov posao promovirati sigurnu i učinkovitu primjenu nuklearne energije. Predstavlja švicarske tvrtke kao što su Alpiq, Axpo i EGL koje upravljaju nuklearkama. Nuklearne elektrane proizvode oko 40 posto električne energije u Švicarskoj.

U Oltenu, na sjeveru Švicarske, sjedište je Alpiqa. Pedesetak aktivista Greenpeacea prosvjedovalo je pred zgradom Alpiqa u četvrtak tražeći od tvrtke da povuče svoju prijavu za izgradnju nove nuklearke.

Glasnogovornik policije je izjavio da se istražuje je li eksplozija povezana s tim prosvjedom.

Greenpeace se odmah oglasio i ustvrdio da nema nikakve veze s tim napadom. "Mi smo šokirani da se takva akcija primjenjuje u političke svrhe. Greenpeace je predan nenasilnim prosvjedima".

(Hina) xkga ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙