FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Kanadi otkriven fosil rijetke vrste dinosaura

Autor: bnov
MONTREAL, 26. ožujka 2011. (Hina/AFP) - Fosil rijetke vrste dinosaura otkriven je ovog tjedna u rudniku bitumenskog pijeska u Alberti, objavila je vlada te pokrajine na zapadu Kanade.

Radi se o fosilu ankilosaura, četveronožnog biljojeda leđa prekrivrenih oklopom od koštanih pločica, koji se služio repom u obliku buzdovana za tjeranje grabežljivaca.

Otkrili su ga zaposlenici kanadske naftne tvrtke Suncor koji su se iznenadili oblikom i teksturom mase koja se pojavila na stijeni rudnika bitumenskog pijeska koji su crpili u području Fort McMurraya na sjeveroistoku pokrajine.

U skladu s uobičajenim postupkom, radovi su prekinuti a fotografije poslane slavnom muzeju paleontologije Tyrrell u Drumhelleru (Alberta).

Po dolasku na područje rudnika u srijedu, stručnjaci muzeja očekivali su fosil morskog reptila, jer je to područje nekada prekrivalo more. No, radilo se o fosilu rijetkog dinosaura starog 110 milijuna godina.

"Nikada nismo pronašli dinosaura u ovom području", rekao je dr. Donald Henderson, konzervator zbirki dinosaura u muzeju Tyrrell.

(Hina) xbnš ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙