FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Japan umanjuje strahovanja od problema s nuklearkom

Autor: kgab
ZAGREB/TOKIO, 25. ožujka 2011. (Hina) - Japanski dužnosnici umanjili su važnost naznaka da vjerojatno postoji pukotina u reaktoru pošto su radnici koji su opečeni dok su pokušavali ohladiti oštećeni reaktor u nuklearki Fukushimi bili izloženi 10.000 puta većoj razini radijacije od očekivane, prenose agencije.

Nakon nekoliko dana, kako se činilo, stabilizacije stanja u nuklearki, najnoviji razvoj događaja mogao bi predstavljati veliki udarac za napore inženjera da zaustave istjecanje radioaktivnosti iz kompleksa Fukushima Daiichi, teško oštećenog u potresu i tsunamiju prije dva tjedna.

Prema novim službenim podacima, koje je objavila policija u petak, broj poginulih u potresu i tsunamiju od 11. ožujka na sjeveroistoku Japana službeno je premašio 10 tisuća, dok je nestalih više o 17 tisuća. Međutim, te velike brojke zasjenila je mogućnost topljenja jezgre nuklearnog reaktora u Fukushimi, samo 250 kilometara sjeverno od Tokija, prenosi Reuters.

Više od 700 tehničara radilo je u smjenama kako bi stabiliziralo kompleks sa šest reaktora, ali oni su povučeni nakon što su u četvrtak trojica radnika izložena visokim razinama radijacije dok su pokušavali promijeniti kabel u reaktoru 3. Dvojica radnika prebačena su u bolnicu zbog sumnji u opekline od radijacije pošto im se radioaktivna voda prelila preko ruba čizama, rekli u dužnosnici.

"Zagađena voda imala je razinu radijacije 10.000 puta veću od razine koju bi imala voda koja cirkulira dok reaktor normalno radi", rekao je dužnosnik japanske nuklearne agencije Hidehiko Nishiyama. "Moguće je da postoji oštećenje na reaktoru", dodao je.

Međutim, Nishiyama je kasnije rekao novinarima da "to može biti od operacija odzračivanja i moguće je da je došlo do istjecanja vode iz cijevi ili ventila, ali nema podataka koji bi ukazivali na postojanje pukotine".

Dodatnu pomutnju izazvao je nuklearni operator Tokyo Electric Power izjavom kako je moguće da je zagađena voda došla iz jezgre reaktora.

Japan je u petak potaknuo desetke tisuća ljudi koji žive u blizini Fukushime da napuste to područje, a Kina je priopćila da su dva Japanca koja su doputovala u zemlju hospitalizirana jer je kod njih zabilježena visoka razina radioaktivnosti.

Hideo Morimoto, direktor u Agenciji za prirodne resurse i energiju, također je rekao da incident u reaktoru 3 nije ozbiljan.

"Da je tlačna posuda reaktora teško oštećena, tada bi isteklo puno više radijacije", kazao je. Reaktor 3 jedini je od šest reaktora u kompleksu Fukushima Daiichi u kojemu se koristi plutonijsko gorivo, za ljudsko zdravlje puno opasnije od uranijskog.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) priopćila je da je ukupno 17 radnika ozračeno u Fukushimi, ali da od toga broja 14 nije zadobilo opekline.

(Hina) xkga ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙