FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UNHCR: Libijcima nedostaje liječnika, lijekova i hrane

Autor: mhaj
ŽENEVA, 22. ožujka 2011. (Hina/Reuters) - Libijci sve više osjećaju nedostatak liječničke i medicinske pomoći te brojnih lijekova, a s produbljenjem krize u zemlji i cijene hrane se naglo povećavaju, izvijestile su u utorak humanitarne organizacije.

Informacije o humanitarnoj situaciji u Libiji sve su nedostupnije, osobito otkad su tijekom vikenda počeli zračni napadi koalicijskih snaga. Većina stranih liječnika i medicinskog osoblja napustila je zemlju. Ostalo ih je nedovoljno na odjelima za intenzivnu skrb, gdje je sve više ranjenih, od kojih neki imaju po život teške ozljede.

Glasnogovornik UNHCR-a Adrian Edwards na konferenciji za novinare u Ženevi izjavio je kako agencija ima informacije "s terena o nedostatnoj medicinskoj opremi, osobito u istočnome dijelu zemlje". Libijci koji su bježeći pred sukobima stigli do egipatske granice, UNHCR-ovim humanitarnim radnicima kazali su kako su tisuće Libijaca u istočnome dijelu zemlje sklonište pronašli u školama, a većina ih se, zbog sigurnosti zadržava u vlastitim domovima.

"Zbog sukoba nedostaju brojni osnovni lijekovi, među kojima su i anestetici. To predstavlja velik problem, s obzirom na činjenicu da je u bolnice primljen velik broj pacijenata s teškim ozljedama od ranjavanja koje zahtijevaju hitne kirurške zahvate", rekla je novinarima Fadela Šaib iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), dodavši kako nedostaju i lijekovi koji su svakodnevno potrebni pacijentima oboljelim od dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti te psihofarmaci.

(Hina) xmh ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙