FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Koncert Orkestra mladih Europske unije 5. travnja u Lisinskom

Autor: vlar
ZAGREB, 22. ožujka 2011. (Hina) - Orkestar mladih Europske unije, pod ravnanjem poznatog njemačkog dirigenta Clausa Petera Flora, u sklopu svoje ovogodišnje proljetne turneje, održat će 5. travnja svečani koncert u u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

U svom prvom posjetu Republici Hrvatskoj daroviti mladi glazbenici iz svih 27 zemalja članica EU-a nastupit će kao ambasadori kulture Europske unije, a u čast hrvatskih težnji da pristupi EU-u na koncertu će im se pridružiti i dvoje mladih hrvatskih čelista.

Riječ je o orkestru koji, nadilazeći kulturne granice, okuplja najdarovitije mlade glazbenike iz zemalja EU-a, a njime ravnaju neki od najslavnijih svjetskih dirigenata. Tisuće mladih glazbenika od 14 do 24 godine javlja se svake godine na audiciju, a među njima se odabire 140 zvijezda u usponu koje će zajedno nastupati godinu dana. Kroz svoju 33-godišnju povijest, Orkestar mladih EU-a djelovao je kao ambasador kulture, predstavljajući europske mlade glazbene talente širom planeta, od New Yorka do Nicosije, od Seoula do Sao Paola, od Muenchena do Mumbaija.

Njemački dirigent Claus Peter Flor svoj će prvi nastup s Orkestrom mladih EU-a ovoga proljeća obilježiti zahtjevnim programom Szymanowskog, Wagnera i Liszta, čija se dvjestogodišnjica slavi ove godine. Nakon razdoblja proba i koncerata u poljskom Łódźu (27. ožujka i 1. travnja), Orkestar putuje u Mađarsku kako bi održao završni koncert Budimpeštanskog proljetnog festivala (3. travnja) u čast mađarskog predsjedanja Europskom unijom, a zatim u Beograd (4. travnja). Nakon zagrebačkog koncerta (5. travnja) slijede koncerti u Ravenni (7. travnja) i Milanu (10. travnja).

Šef Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj Paul Vandoren na konferenciji za novinare, održanoj danas u prostorijama Delegacije EU-a, ocijenio je da je riječ o "kulturnoj inicijativi koja na vrlo poseban način pokazuje kako univerzalni jezik glazbe može ujediniti ljude u harmoniji". "Orkestar i njegovi članovi sviraju različite instrumente, kao što i svi mi govorimo različite jezike, a rezultat je glazba u kojoj uživamo svi", poručio je Vandoren.

Ministar kulture Republike Hrvatske Jasen Mesić ocijenio je kako se "ugled Orkestra temelji na izuzetnom talentu njegovih članova". "Razina savršenstva svake nacionalne škole glazbe paradigma je uspjeha specifičnih kulturnih inicijativa koje istinski unaprjeđuju suradnju i umjetnički dijalog mladih", smatra ministar.

Suosnivačica i glavna tajnica Orkestra Joy Bryer istaknula je pak kako proljetna turneja naglašava predanost Orkestra izgradnji mostova po Europi i svijetu, kao snažnom simbolu vrijednosti u srcu Europske unije".

Koncert jednog od najuglednijih i najdinamičnijih orkestara na svijetu organiziran je uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, u suradnji s Hrvatskom glazbenom mladeži.

(Hina) pp/xvl yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙