FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Friščić za izbore na prijelazu iz listopada u studeni

Autor: mvra
ZAGREB, 21. ožujka 2011. (Hina) - Predsjednik HSS-a Josip Friščić rekao je večeras u razgovoru za Dnevnik 3 HTV-a da će ta stranka, članica vladajuće koalicije, zagovarati da izbori budu na prijelazu iz listopada prema studenome te da datum izbora treba biti poznat u lipnju, neovisno o tome hoće li tada biti završeni pregovori Hrvatske s EU-om.

"Građani u lipnju moraju znati kada će biti izbori. Ja ću zagovarati (da budu) prije jače zime, negdje upravo na prijelazu iz listopada prema studenom", rekao je Fričić.

Friščić smatra da je ključno završiti pregovore s EU, a ako se to sve dogodi, što očekuju da hoće, onda će se u lipnju kroz referendum moći priupitati građane slažu li se s tim što je dogovoreno.

Izbori i referendum moraju biti razdvojeni, istaknuo je Friščić. Kazao je da održavanje referenduma ovisi o tome koliko će trebati vremena da se pripremi sporazum te da sve to nije samo u njihovoj nadležnosti. Za izbore je rekao da jesu u njihovoj nadležnosti pa će do kraja lipnja moći decidirano reći kada će biti.

Upitan što ako pregovori ne budu dovršeni u lipnju i hoće li se čekati njihov završetak, kazao je da u HSS-u nisu za čekanje. Rekao je da se u lipnju mora znati kada će biti izbori za one koji se pripremaju za izbore, za one koji tek najavljuju da će formirati nezavisne liste ili stranke i za same građane. "Ono što je važno, to je poštivanje sada već jedne tradicije da se u studenome svake četvrte godine održavaju izbori", zaključio je Friščić.

Friščić je za današnji sastanak koalicijskih partnera rekao da je bio "dugotrajan, ozbiljan i odgovoran" te da je na njemu pitanje prije svega bilo kako završiti pregovore.

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović je, pak, u telefonskom razgovoru za Dnevnik 3 HTV-a emitiranom tijekom intervjua s Friščićem, sastanak vladajuće koalicije ocijenio štetnim. "To je šteta za Hrvatsku i to su neodgovorni ljudi koji gledaju samo sebe", rekao je Milanović.

(Hina) xmvr yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙